04 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir19°C

ANTİDEPRESAN KULLANIMINDAKİ ARTIŞ PSİKİYATRİ-DIŞI HEKİMLERDEN KAYNAKLANIYOR

Antidepresan kullanımındaki artış psikiyatri-dışı hekimlerden kaynaklanıyor

Antidepresan kullanımındaki artış psikiyatri-dışı hekimlerden kaynaklanıyor

07 Nisan 2014 Pazartesi 15:12

Psikiyatrik Hastalıkların tedavisi konusunda Türkiye’de düzenlenen en geniş kapsamlı kongre olan, Psikofarmakoloji Derneği 6. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi & 2. Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu 16-20 Nisan 2014 tarihleri arasında SUSESİ Hotel ve Kongre Merkezi Belek, Antalya’da gerçekleştirilecek

 

Kongre kurulundan yapılan açıklamada son yıllarda   medyada ve bazı bilim çevrelerinde Türkiye’deki antidepresan tüketiminin artışı konusunda açıklanan rakamlar yoğun ilgi uyandırırken, yapılan açıklamaların haklı/haksız endişeleri, kuşkuları arttırdığı  ve hatta bazı ithamların olduğu dile getirildi.

Psikofarmakoloji Derneği ise  konu ile ilgili basın açıklamalarını dönem dönem yaparak,  bir taraftan kamuoyunu bilgilendirmeye çalışırken diğer yandan Sağlık Bakanlığı ve SGK gibi otoritelere görüşleri ile ilgili raporlar sundu. Nitekim Psikofarmakoloji Derneği’nin de katkıları ile Sağlık Bakanlığı reçetesiz ilaç satışını yasakladı.

Kongre düzenleme kurulundan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Antidepresanlar çoğu kez ve reçetesiz olarak  insanların günlük basit  sıkıntı ve psikolojik problemlerini aşmak için gereksiz yere  ve reçetesiz  kullandığından, antidepresanların etkisiz olduğu ya da konulan depresyon klinik tanısının abartıldığı  ve gereğinden fazla tanı konarak (over-diagnosed) ilaç israfına yol açıldığı haklı itirazları  kamuoyunda ve basında çeşitli vesilelerde dile getirilmiş ve  bu durum gerçekten antidepresan kullanması gereken bazı depresyon  hastalarının da ilaçlarını bırakmaları gibi riskli sonuçlar doğurmuştur. Çünkü depresyonun en önemli komplikasyonu intihardır. İntihar, geri dönüşü olmayan bir durumdur. İntiharın ‘pardonu’ olmaz!   Psikiyatristler tarafından teşhis edilen“majör depresyon”da yaşam boyu yaklaşık %50 intihar riski ile seyretmekte ve majör depresyon hastalarının %10-15 i intihar ile kaybedildiği bilimsel bir gerçektir.Bütün bunlar depresyon tedavisinin ne kadar hızlı ve etkili bir tarzda ve bu alanda deneyimli, eğitimli ve yetkin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini gösteren bilimsel verilerdir.   

Uluslararası Pazarlama Servisi (IMS) verilerine göre Türkiye’de antidepresan tüketimi 2003 yılında 14.238 milyon kutu iken, 2008 yılında 31.302 milyon kutu ile   %120  oranında artmıştır.

Son yıllarda antidepresan ilaç kullanımındaki hızlı artış, antidepresan kullanımını gerektirecek hastalıkların sıklığındaki artış  ile açıklanamaz. İstatistik verilerine bakıldığında bu artışın  bilinçsiz ve reçetesiz kullanım yanında, psikiyatri-dışı hekimlerin gereğinden çok antidepresan reçetelemelerinden de kaynaklandığı kanaati oluşmuştur.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA