04 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir21°C

DOKTOR DERNEKLERİ TAM GÜNE KARŞI

Doktorlara, üniversite ve devlet hastanelerinde tam gün çalışma zorunluluğu getiren “Tam Gün Yasa Tasarısı”na karşı bir araya gelen uzmanlık dernekleri, tasarının hekimlerin çalışma şevkini ve geleceğe dönük umutlarını kırdığını belirterek tamamen kaldırı

Doktor dernekleri tam güne karşı

04 Haziran 2009 10:31

Doktorlara, üniversite ve devlet hastanelerinde tam gün çalışma zorunluluğu getiren “Tam Gün Yasa Tasarısı”na karşı bir araya gelen uzmanlık dernekleri, tasarının hekimlerin çalışma şevkini ve geleceğe dönük umutlarını kırdığını belirterek tamamen kaldırılmasını istedi.

34 uzmanlık derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu “Uzmanlık Dernekleri Platformu”, tam gün çalışmayla ilgili yasanın Türkiye’deki sağlık sorunlarına bir çözüm getirmeyeceği, aksine birçok soruna yol açacağı gerekçesiyle yasa tasarısına karşı çıkıyor. 13 Tabip Odası ve Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ile birlikte hareket eden platform üyesi dernekler, yeni hazırladıkları bildiride, karşı çıkış nedenlerini “Bu yasa ne halkımızın ne de hekimlerin yararınadır” diye özetliyor. Öte yandan yasanın çıkması halinde, pek çok hekimin dava açacağı belirtiliyor. Platformun tasarıya karşı çıkış gerekçeleri şöyle:

Üniversite hastaneleri iflas noktasına gelecek

- Hastanın hekimini seçmesi en temel hakkıdır. Bu yasayla hasta hakları çiğnenerek halkın hekimini seçme özgürlüğü elinden alınmaktadır. Halkımızın daha kaliteli ve iyi koşullarda hizmet alması engellenmektedir.

- Devlet hastaneleri, üniversiteler ve özel hastanelerdeki hasta kuyrukları artacaktır. Muayenehanelerdeki hastaların özel ya da kamu hastanelerindeki kuyruklara eklenmesi, halkımıza sadece sağlık hizmeti alırken daha çok sıkıntı verecektir.

- Üniversitelerde öğretim üyeleri özel hasta bakamayacaklardır. Ülkemizin seçkin kurumlarında çok özelleşmiş hizmetler sunan öğretim üyeleri ya bu kurumlardan ayrılacak ya da yetersiz koşullarda hizmet veremez hale geleceklerdir. Halen zarar eden üniversite hastaneleri kısa zamanda iflas noktasına gelecektir.

60 bin personel işsiz kalacak

- Muayenehanelerde çalışan yaklaşık 60 bin sekreter ve personel işsizler ordusuna katılacaktır. İşsizliğin sürekli arttığı ekonomik kriz döneminde ülkemizde yeni işsizler yaratmaya niye gerek duyulduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz.

- Yasayla hekimlerin eli kolu bağlanmaktadır. Özel çalışan hekimlerin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın güvence altına aldığı çalışma özgürlüğü (madde 48) ve mesleğini icra etme hakkı (madde 49) fiilen elinden alınmaktadır. Yasa, özel çalışmayla kamuda çalışma arasında bir seçim yapılması isteniyormuş gibi kamuoyuna sunulmaktadır. Oysa serbest çalışmayı tercih eden hekimlerin hastalarını özel hastanelerde veya tıp merkezlerinde takip, tedavi etmesi, doğum ve ameliyatlar yapması engellenmektedir.

- Diş hekimleriyle, doktorlar arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, diş hekimi muayenehanelerinden hizmet almaya başlarken, tıp doktoru muayenehaneleri kapatılmak istenmektedir.

Doktorluk gözden düşecek

- Halkımız gelecekte niteliği daha düşük bir sağlık hizmeti almaya başlayacaktır. Üniversite sınavlarında en yüksek puanlarla girilen tıp fakülteleri gözden düşecektir. Hekimlik, mecburi hizmet, özel çalışma koşullarının kısıtlanması ve zor çalışma şartları nedeniyle giderek tercih edilmeyen bir meslek haline gelecektir.

- Sağlık ekonomisi büyük zarar görecektir. Muayenehaneler ve diğer sağlık kuruluşlarında bulunan milyarlarca dolar tutarında tıbbi cihaz kullanılmaz hale gelecektir.

- Son olarak, mutsuz hekimler ve sağlık çalışanlarının ülkemiz sağlık koşullarını daha iyiye götürmeyeceğini düşünüyoruz.

Milliyet

Yorumlar
SON DAKİKA