04 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya25°C
  • İzmir20°C

EGZERSİZİN İNCE SIRLARI

KALP ve damar hastalıkları, kanser, obezite, akciğer sorunları gibi kronik hastalıklardan korunmada rutin egzersizin rolü tartışılmaz. Ancak spor ...

Egzersizin ince sırları

05 Şubat 2012 Pazar 11:43

KALP ve damar hastalıkları, kanser, obezite, akciğer sorunları gibi kronik hastalıklardan korunmada rutin egzersizin rolü tartışılmaz. Ancak spor yapmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Fark Etmeden Diyet Beslenme Danışmanlığı olarak 2 bin kişi üzerinde yaptığım araştırmada ‘Neden spor yapmıyorsunuz’ sorusuna benzer yanıtlar aldık: “Spor salonu bana çok uzak. Havalar soğuk. İşten geç çıkıyorum halim olmuyor. Zamanım yok. Aktivite yaptığımda kilolarımdan dolayı utanıyorum. Sağlığım için endişeleniyorum, sakatlanmaktan korkuyorum. Egzersizi ysevmiyorum, sıkıcı buluyorum. Benim için eğlenceli, bana uygun bir egzersiz yok. Motivasyonumu sağlayamıyorum. Aile, çevre ve arkadaşlarımdan fiziksel aktivite yapmam için destek alamıyorum.”

Beslenme uzmanı olarak tüm bu nedenlerin ortadan kaldırılması için farklı yöntemlerin denenmesi ve kişiye özel çözüm önerilerinin geliştirilmesini öneriyorum. Öncelikle bireyin egzersizi neden yaptığı konusunda ikna edilmesi gerekiyor.

Sevdiğiniz sporu yapın

Egzersizin kilo vermekten çok kardiovasküler sistemde, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik, iskelet, sindirim ve immun sistemdeki yararları muhakkak anlatılmalı. Hareket fırsatlarını düşünerek, bunu eğlence olarak düşünülmesi sağlanmalı. Tüm hareket fırsatları değerlendirilmeli. Zevkli, bireyi sıkmayacak aktiviteler seçilmeli. Rahat ayakkabı ve kıyafetlerle egzersiz yapılmalı. Bireye uygun zaman ve yer belirlenmelir. Egzersiz alışkanlık haline getirilmeli. Egzersizin, müzik veya televizyon eşliğinde yapılması aktiviteyi daha eğlenceli hale getirebilir. Çok fazla egzersiz yapılması egzersizden bıkmayı kolaylaştıran bir etmendir. Şişman bireylerin aşırı egzersiz yapması engellenmeli. Egzersiz için ‘hep ya da hiç’ düşüncesinden kurtulması sağlanmalı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA