MERDİVEN ALTI ESTETİK UYGULAMALARA "SIKI DENETİM" ÇAĞRISI
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneğinden Prof. Dr. Ersoy Konaş:

12 Eylül 2023 Salı 21:11
"Estetik işlemler günümüzde maalesef güzellik salonları hatta evlerde, toplantı odalarında bile yetkinliği olmayan kişilerce yapılıyor, bu artık ciddi bir halk sağlığı problemi haline geldi"
"Dudaklarında problemler yaşayanlardan görme yetisini kaybedenlere, enfeksiyon nedeniyle doku kayıpları yaşayanlara kadar ciddi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bu tip merdiven altı uygulamaları azaltmak için illegal eğitimler engellenmeli, gereken düzenlemeler yapılmalı, sıkı bir denetim mekanizması uygulanmalı."
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneğinden Prof. Dr. Ersoy Konaş, "sertifikalı estetik kursu" adı altında illegal eğitimler düzenlendiğini, bazı güzellik merkezlerinde hatta evlerde estetik işlemlerin yapıldığını belirterek, bu konuda sıkı bir denetim mekanizması oluşturulması çağrısında bulundu.
Derneğin Bilimsel İşler Sorumlusu Konaş, AA muhabirine, son yıllarda giderek artan, hayati risklere sebep olabilen "merdiven altı" estetik uygulamalar, sağlıksız ürünler ve bu konuda alınmasını bekledikleri önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cerrahi uygulamalara karşı sıkı bir denetim mekanizması yürütüldüğünü ancak özellikle cerrahi olmayan estetik işlemlerin yetkin olmayan kişilerce bir çok yerde gerçekleştirildiğini anlatan Konaş, "Cerrahi olmayan estetik işlemler günümüzde maalesef güzellik salonları hatta evlerde, toplantı odalarında bile yapılıyor. Dolgu, botoks, mezoterapi, ip-askı ile yüz germe gibi uygulamalar yetkin olmayan kişilerce gerçekleştiriliyor." dedi.
Estetik işlemleri yapma yetkisinin plastik cerrahlar, dermatologlar ve geçmişte sınırlı sayıda verilen medikal estetik sertifikalı hekimlerde olduğuna dikkati çeken Konaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yetkin olmayan kişilerce yapılan estetik uygulamalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Dudaklarında problemler yaşayanlardan görme yetisini kaybedenlere, enfeksiyon nedeniyle doku kayıpları yaşayanlara kadar ciddi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Estetik uygulamalar etkinliği, yetkinliği olan uzmanlarca yapıldığında bile komplikasyon riski bulunurken, bir kısmı sağlık çalışanı bile olmayan kişilere bu işlemleri yaptırmak büyük bir risk. Geçmişte bir kaportacının bile estetik işlem yaparken yakalandığını biliyoruz."
- "Tetanos" belirtileri gösterenler oldu
Estetik uygulamalarda kullanılan ürün ve malzemelerle ilgili de problemlerin yaşandığını anlatan Konaş, "Merdiven altı dediğimiz yerlerde kullanılan malzemenin içeriği de önemli bir sorun. Özellikle son zamanlarda ülkemize ne olduğu belli olmayan bazı ürünlerin, toksinlerin, preparatların yasa dışı yollarla girdiğini biliyoruz. Bu tip ürünlerin, malzemelerin kullanımından kaynaklı tetanos gibi belirtiler, yutkunamama, başını tutamama, solunum problemleri ortaya çıkanlar hatta yaşamını kaybedenler oldu." diye konuştu.
- "Güzellik merkezlerine denetim uygulanmalı"
Prof. Dr. Konaş, hekimlerin muayenehanesine giren ve çıkan tüm ürünlerin "UTS" ile takip edildiğine işaret ederek, "Zaten muayenehaneler yapılan işlemler konusunda çok sıkı denetleniyor. Ancak estetik uygulamalar günümüzde bazı güzellik merkezlerinde, yetkin olmayan kişilerce yapılıyor. Ne yazık ki kimin, hangi ürünle, nasıl bir işlem yaptığı da izlenemiyor. Bu artık ciddi bir halk sağlığı problemi haline geldi." ifadesini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın merdiven altı uygulamalara karşı denetimlerin artırılacağı, bu tip işlemlere asla müsaade edilmeyeceğine ilişkin açıklamalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Konaş, şöyle devam etti:
"Bu tür uygulamalara karşı çok etkin bir denetim mekanizması oluşturulması gerekiyor. Özellikle sosyal medyada sürekli 'sertifikalı estetik kursu' gibi ilanlarla karşılaşıyoruz. Bunları hemen yetkili kurumlara şikayet ediyoruz. Ancak bu sistemin biraz daha güçlenmesi lazım. Çünkü bu tip merdiven altı uygulamaları azaltmanın başlıca yolu illegal eğitimleri engellemek.
Bir de özellikle güzellik merkezleri Sağlık Bakanlığının denetim alanının dışındaki yerler. Sağlık kuruluşları, muayenehaneler, poliklinikler, tıp merkezleri gibi yerler Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılıyor ve buralardaki denetlemeleri zaten Bakanlık hakkıyla yapıyor. Bu noktada bir sorun yok. Asıl problem belediyeler tarafından ruhsatlandırılmış güzellik merkezlerinde estetik uygulamaların yapılması. Bu konuda da gereken düzenlemeler yapılmalı, sıkı bir denetim mekanizması uygulanmalı."
Derneğin şikayette bulunduğu, dava açtığı yüzlerce yer, yasal olmayan kurs olduğunu aktaran Konaş, genellikle şikayet sonucu muhatap bulunamaması, uygulamayı yapanların sonradan o adreste olmaması gibi sorunların ortaya çıktığını anlattı.
Prof. Dr. Ersoy Konaş, "Tüm vatandaşlar gittikleri yerin güzel, lüks görünümüne aldanmadan işlemi yapan kişinin mutlaka yetkinliğini sorgulamalı." dedi.
- Sosyal medyadaki tanıtımlara sınırlama getiren düzenlemeler
Sağlıkla ilgili toplumun yanlış ve yanıltıcı biçimde yönlendirilmesine neden olacak yayınlar ve sosyal medya paylaşımlarına önemli yaptırımlar getiren "Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik"e ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Konaş, temmuzda yayımlanan bu düzenlemelerle merdiven altı uygulamaların ve bunların reklamlarının önüne geçmenin de amaçlandığını ifade etti.
Kişilerin "öncesi/sonrası" şeklindeki görüntülerinin hekimler tarafından sosyal medyada paylaşılmasının yasaklandığını da anımsatan Konaş, bunun uygulamada bazı sorunlara yol açabildiğini, özellikle sağlık turizmi açısından sıkıntılar oluşturduğunu vurguladı.
Konaş, "Plastik cerrahların yaptığı işlemlerin öncesi ve sonrasını göstermesi hastaları bilgilendirmek açısından çok önemli. Elbette bütün bunları etik sınırlarda, ahlaki normlara uygun, aldatma unsurlarını tamamen sıfırlayarak yapmamız lazım. Yani amaç insanları ameliyata özendirmek değil, insanlara ameliyatın etkinliğini objektif bir şekilde göstermek, insanları bilgilendirmek olmalı. Bu açıdan düzenlemeyle ilgili çerçevenin daha net belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum." açıklamasında bulundu.

Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/17Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2025/17 konulu duyuru yayımlandı.30 Nisan 2025 Çarşamba 16:26DİĞER DUYURULAR
Maltepe Üniversitesi kuantum yılına özel etkinlik düzenlediMaltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Yılmaz: "Geleceğimiz olan gençlerimizin (kuantum) bu teknolojinin farkında olmasını, ülkemiz ve geleceğimiz açısından çok önemli buluyoruz"30 Nisan 2025 Çarşamba 15:48ÜNİVERSİTELER
Trabzon'da Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında yürüyüş gerçekleştirildiTrabzon'da, 24-30 Nisan Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi.30 Nisan 2025 Çarşamba 15:43SAĞLIK BAKANLIĞI
UNRWA'ya ait ilaç stoklarının tükenmesi Gazze'deki insani krizi derinleştiriyorİsrail'in ateşkesi bozarak 2 Mart'tan bu yana sıkı abluka uyguladığı Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansının (UNRWA) ilaç stoklarının da tükenmesi nedeniyle Filistinliler ilaca erişmekte güçlük çekiyor.30 Nisan 2025 Çarşamba 12:38DÜNYADA SAĞLIK
TÜRK-İŞ "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın nisan ayı sonuçlarını açıkladıTÜRK-İŞ, nisan ayında 4 kişilik aile için "açlık sınırı"nı 24 bin 35 lira, "yoksulluk sınırı"nı 78 bin 292 lira olarak hesapladı.30 Nisan 2025 Çarşamba 12:18BASIN HABERLERİ
Çiğ tavukla temas eden yüzeyler gıda zehirlenmelerine yol açabiliyorBiruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Dr. Yağmur Ekenoğlu Merdan, evde tavuk pişirirken yapılan basit hataların ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtti.30 Nisan 2025 Çarşamba 12:13BESLENME VE DİYET
HPV Bölge Laboratuvarında bir ayda 211 kadının kanser riski taşıdığı belirlendiTrabzon'da bir ay önce hizmete alınan Human Papilloma Virus (HPV) Bölge Laboratuvarında bir ayda 6 bin kişiye rahim ağzı kanseri (serviks) taraması olan HPV-DNA testi yapıldı, 211 kişi HPV pozitifliği saptanarak teşhis merkezlerine gönderildi.30 Nisan 2025 Çarşamba 11:43KANSER
Kars'ta üniversite mezunu kadın devlet desteğiyle besici olduKars'ta Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle üniversite mezuniyetinin ardından 4 büyükbaş hayvan satın alan 25 yaşındaki Hilal Erben, hayvan sayısını 3 yılda 11'e çıkarttı.30 Nisan 2025 Çarşamba 11:18BASIN HABERLERİ
Sağlık Bakanlığından 10 bin ebeye simülatör destekli normal doğum eğitimiSağlık Bakanlığı, normal doğum süreçlerinde ebelik hizmetlerini güçlendirmek ve ebe merkezli gebelik bakımını yaygınlaştırmak amacıyla yıl sonuna kadar 10 bin ebeye simülatör destekli eğitim verecek.30 Nisan 2025 Çarşamba 11:18SAĞLIK BAKANLIĞI
"Yenidoğan çetesi" davasında sanıkların yargılanmasına devam ediliyorİstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 29'u tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın 27. duruşması başladı.30 Nisan 2025 Çarşamba 11:13BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel