08 Mayıs 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul20°C
  • Bursa25°C
  • Antalya21°C
  • İzmir27°C

'REÇETE ÇETESİ' KAREKOD’U DELDİ

İstanbul polisinin operasyonunda doktor ve eczacıların da bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. Sahteciliği önlemek için kurulan "Karekod" sistemini raporla satılan pahalı ilaçlarla delen çetenin devlete zararı 100 milyon lirayı bulabilir.

'Reçete çetesi' Karekod’u deldi

16 Mart 2011 Çarşamba 09:43

İlaç takip ve güvenlik sistemi "Karekod" uygulamasını etkisiz hale getirip aynı ilacı defalarca kez satarak devleti 10 milyon lira dolandırdıkları iddia edilen 1 doktor, 4 kamu görevlisi, eczacı, mümessil ve ecza deposu sahiplerinin de aralarında bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü ekipleri ilaç yolsuzluğu yaptığından şüphelenilen bir eczane ile ecza deposu sahiplerini takibe aldı. Sürdürülen çalışmalarda aralarında doktor, eczacı, sağlık çalışanı ile mümessillerin de bulunduğu kişilerin devletin yalnızca raporla satılmasına izin verdiği pahalı ilaçları çözülemez denilen "Karekod" sistemini devre dışı bırakarak aynı ilacı defalarca kez satıyor gibi gösterip devletten parasını tahsil ettiği ve ilaçları yurtdışına gönderdikleri belirlendi. Teknik çalışmanın ardından polis operasyon için düğmeye bastı. İstanbul'da 60 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli bir doktor ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı 4 kamu çalışanının da bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. Zanlıların izlendikleri 11 ay boyunca ilk belirlemelere göre İstanbul'da en az 3 hastane yapılabilecek 10 milyon liralık parayı devleti dolandırarak hesaplarına geçirdikleri tahmin ediliyor. Geriye dönük incelemelerin sonucunda bu rakamın en az 100 milyon TL olacağı tahmin ediyor. Şebekenin çalışma yöntemini deşifre etmek için çalışma yapan Mali Polis görevlilerine, 15 Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanı da teknik destek verdi. Şebeke elemanlarının bavullar dolusu ilacı yurt dışına göndermeye çalıştığını belirleyen polis, Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği operasyonla bu ilaçlara da el koydu.

YENİ BARKOD
2 boyutlu barkodlara verilen Türkçe ismin karşılığı olan "Karekod" sistemi 16 Mayıs 2010 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Türkiye'de uygulanmaya başladı. Türkiye'de ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla kurulan bu sistemde ilaçların hangi tarihte üretildiği, hangi eczaneye satıldığı ve hangi vatandaşın satın aldığı takip edilebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA