07 Mayıs 2024
  • Ankara19°C
  • İstanbul22°C
  • Bursa25°C
  • Antalya24°C
  • İzmir28°C

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME KURALLARI

Sağlıklı beslenme için sağlıklı yemek pişirme yöntemlerine başvurmalı ve yemek tarifleri seçiminde özenli olmalıyız.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Kuralları

18 Kasım 2019 Pazartesi 08:23

Sağlıklı beslenme biz insanlar için en önemli ihtiyaçlardan biri. Yani yediklerimizden tüm ihtiyaç duyduğumuz besin maddelerini almamız gerekiyor. Sağlıklı beslenme için sağlıklı yemek pişirme yöntemlerine başvurmalı ve yemek tarifleri seçiminde özenli olmalıyız. Peki, bunun için ne yapmalıyız? Buyrun adım adım gidelim ve sağlıklı bir yaşamın kapısını aralamak için bazı beslenme kurallarına göz atalım.

- Sağlıklı beslenmede, insan doğasına uygun besin maddelerinin yer alması en önemli unsur olacaktır. Çünkü doğamıza uygun olmayan, çeşitli kimyasallar, doğal yollarla üretilmemiş yiyecekler ve son zamanlarda daha da gözümüze çarpan tarım ilaçları, çok da doğamıza uygun yiyecekler ile karşılaşmadığımızı gösteriyor. Yani pişirdiğimiz yemeklerin sağlıklı olması için öncelikle sağlıklı besinleri bir araya getirmemiz gerekiyor.

- İkinci aşamada ise çeşitlilik ön plana çıkıyor. Bir hedefimiz olmalı. Her öğünümüz ya da hazırladığımız her yemek belli bir çeşitliliğe sahip olmalı. Örneğin, denemediğiniz sebzelerden ilave edin tarifinize. Tavuğu bu kez çeşit çeşit sebzelerle hazırlayın mesela… Çorbanızı evde tek kalan sebzeleri ilave edip, klasik basit bir çorbanın ötesine taşıyabilirsiniz. Kereviz, enginar, balkabağı, brokoli, karnabahar ve benzeri kış sebzeleri ile harika sebze çorbaları hazırlayabilirsiniz.

- Diğer taraftan sağlıklı yemekler ile beslenme konusunda önemli bir unsur, besin değeri dengesidir. Karbonhidrat ağırlıklı bir yemek, kilo vermek isteyenler için problem oluşturacağı gibi kilo problemi olmayan biri için de sürekli bu şekilde beslenme kilo almaya sebep olabilir. Dolayısıyla kilo durumunuz ne olursa olsun yemeklerinizin, yağ, karbonhidrat, protein, şeker dengesine dikkat etmelisiniz. Sebze çorbalarını kemik suyu ile ya da azıcık tavuk parçaları ile zenginleştirme bu dengeyi sağlamaya güzel bir örnek olabilir.

- Yemeklerinize eşlik eden hamur işi ürünleri de bu konunun önemli bir parçası. Ekmek yemeden doymuyoruz belki ama ekmeklerimizi de daha sağlıklı olanlar arasından seçebiliriz. Bol tahıllı ekmekler, chia, keten tohumu ve benzeri şifalı tohumları içerenler ve de çavdar unu gibi farklı unlardan üretilmiş olanlar sağlıklı beslenme için yemeklerinize eşlik eden doğru ekmekler olacaktır.

 

 

Yorumlar
SON DAKİKA