28 Nisan 2024
  • Ankara19°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya23°C
  • İzmir21°C

VIP HASTAYA VIP HİZMET GELİYOR

Jakuzili süit odalarda yatan VIP hastalar, özel kuaförden kablosuz internete birçok hizmetten yararlanabiliyor.

VIP hastaya VIP hizmet geliyor

24 Şubat 2012 Cuma 16:11

Özel hastanelerin VIP bölümlerinde 5 yıldızlı otel hizmeti sunuluyor. Jakuzili süit odalarda yatan VIP hastalar, özel kuaförden kablosuz internete birçok hizmetten yararlanabiliyor. VIP hizmetlerin ücreti ise kişiye özel; ser verip sır verilmiyor...

Daha kapısından girmeden hastane üstünüze üstünüze mi geliyor? Bayılacakmış gibi bir hisse mi kapılıyorsunuz? O zaman sizin ‘nozokomefobi’niz (hastane fobisi) var demektir.

Etrafınızda mutlaka böyle insanlara rastlamışsınızdır. Bırakın hastanede yatmayı, yakınlarını ziyaret etmeyi bile işkence olarak görürler. Ancak artık nozokemofobisi olanlara, özellikle de gelir seviyeleri yüksekse bu korkuyu yaşamayacaklarını garanti eden hastaneler var.

Tabii hedef kitle sadece hastane fobisi olanlar değil. Ülkemizde öylesine üst düzey hizmet veren özel sağlık kurumları var ki kendinizi hastanede değil sanki 5 yıldızlı bir oteldeymiş gibi hissediyorsunuz. Özel hastaneler, jakuzisi bile olan odalarda “VIP hizmetleri” sunuyor.

SUİT ODALARDA BAKIM

Bilindiği gibi VIP (very important person), Türkçede “çok önemli kişi” anlamına geliyor. Bu hizmetleri alanlar da çok önemli yani özel hastalar oluyor. Hastaneler, VIP hizmetleri için binalarının bir ya da iki katını ayırıyor. Hastalar ve yakınları özel bekleme salonlarında yani VIP lounge’larda ağırlanıyor. Ayakta tedavi hizmeti alacaklar bile bu katlarda özel eğitimli hostesler tarafından karşılanıyor. Tüm işlemleri yine hostesler tarafından takip ediliyor. Bu bölümlerde hasta ya da yakınlarına ücretsiz ikramlar sunuluyor. İster televizyonlarını seyrediyor, isterlerse güncel gazete ve dergileri okuyabiliyorlar.

VIP katlarındaki tek kişilik özel odalarda ya da süitlerde yok yok. Hasta ve misafirler için iç içe geçen iki odadan oluşan suitlerde plazma TV’den DVD cihazına, mini bardan özel oturma gruplarına kadar birçok detay düşünülmüş. Özel ithal mobilyalarla döşenen odalarda akıllı bina teknolojilerinin tüm olanakları bulunuyor. Kablosuz internet erişimi, ücretsiz gazete, kuaför gibi hizmetlerden yararlanılabiliyor.

ACIBADEM SESSİZ

Özel hastanelerin bazıları VIP hizmetlerini anlatma konusunda istekli değil. SGK’lı hastalara da hizmet veren bu hastaneler “ayrımcılık yapıldığı” yönünde bir algı oluşmaması için bu hizmetleri fazla deşifre etmek istemiyor. Zaten bu hizmetleri bilen ve bedelini ödeyebilenler talep ediyor. Örneğin, üst gelir grubunu en çok çeken sağlık kuruluşlarından Acıbadem’den bilgi alamadık. Oysa biliyoruz ki Acıbadem’in özellikle İstanbul Maslak ve Fulya’daki hastaneleri bu hizmetleri veriyor. Hatta Acıbadem Maslak Hastanesi’ndeki odalar gün ışığından daha fazla yararlanabilmek için özel olarak tasarlanmış. Özel ışıklandırma sistemi sayesinde tavandaki ışığın hastanın doğrudan gözüne gelmesinin önlenmesine kadar her ayrıntı dünyaya örnek olabilecek şekilde tasarlanıp uygulanmış. Renkleri, peyzajı ve iç mimarisiyle hastaları alışık oldukları hastane ortamından çok daha uzaklara götürmeyi amaçlayan Acıbadem Maslak Hastanesi, adeta 5 yıldızlı bir otel hizmeti sunma hedefinde...

Özel hastaneler VIP hizmetlerin fiyatı konusunda da açıklama yapmak istemiyor. Gerçi bunun standart bir fiyatı da yok. Örneğin, doğum yapan bir hasta VIP hizmetlerden yararlanmak istediğinde fiyatın değişeceği bir gerçek. Oda süslemesi, bebekle ailenin ilk tanışmalarının fotoğraflanması, lohusa ikramları, alakart yemek talebi gibi hizmetlerle bedel hayli yükselebiliyor.

İşte Türkiye’nin önde gelen özel hastanelerinin VIP hizmetleri...

ANADOLU SAĞLIK MERKEZİ

Anadolu Endüstri Holding’in ortakları olan Özilhan ve Yazıcı ailelerinin desteklediği Anadolu Vakfı’nın kurduğu ASM (Anadolu Sağlık Merkezi), 2005 yılında hizmete açılmıştı. Gebze’deki Anadolu Sağlık Köyü içindeki ASM, 222 hasta yatak kapasitesine sahip. Merkezde VIP yatan hasta katı ve 8 adet VIP süiti bulunuyor. Bu kat ve odalarda VIP yatarak tedavi hizmeti sunuluyor. Ayrıca check-up için de isteyenlere VIP hizmet veriliyor.

VIP süitleri; hasta odası ve misafir odası olmak üzere gerektiğinde birbirinden ayrılabilen ya da birleştirilebilen iki ayrı bölümden oluşuyor. Panoramik bir manzarası olan odalarda plazma TV’den DVD oynatıcıya, mini bardan özel oturma gruplarına kadar birçok detay düşünülmüş. Örneğin, VIP süitlerinde bulunan iç dekorasyon elemanları İtalya’dan, hasta yatağı ise ABD’den ithal edilmiş. Ahşap dolap ve diğer elemanlarda kullanılan laminat ahşap kaplama deseni Anadolu Sağlık Merkezi’ne özel olarak yurtdışında tasarlanmış. Pencere perdeleri ve kumaşları da yine Anadolu Sağlık Merkezi’ne özel yanmaz kumaştan üretilmiş.

VIP süit tuvalet de duş, klozet ve lavabosu, saç kurutma makinesi, özel üretilen tutunma barları ve seramik kaplamalarıyla hasta ve misafire otel konforunu aratmayacak şekilde tasarlanmış. Klozetler, su hazneleri içerisinde yer alan ve bekleyen suyun enfeksiyon riskine karşı hiç kullanılmasalar dahi günde iki defa kendi kendini otomatik tahliye edecek şekilde planlanmış.

Bu özel odalarda ayrıca wireless (kablosuz) internet erişim olanağı hizmeti de sunuluyor. Ücretsiz gazete, kuaför gibi hizmet sunumları gerçekleştiriliyor. Her bir VIP süitin 60 metrekare olduğunu belirtelim. 8 süitin bulunduğu VIP katı, hekim ve hemşire odaları dahil bin 250 metrekareden oluşuyor.

Anadolu Sağlık Merkezi İdari Hizmetler Direktörü Mustafa Uslu, “Anadolu Sağlık Merkezi’ndeki tüm hasta odaları hasta ve misafirlere modern bir ev ve modern bir otel konforu sunabilme anlayışıyla tasarlandı ve kuruldu” diyor. Uslu, özellikle yoğun ziyaretçi trafiğine sahip hastaların ve doğum süreci 2-3 günü bulan hamilelerin bu özel mekanları tercih ettiğini belirtiyor.

Mustafa Uslu, Anadolu Grubu bünyesindeki kadrolu tüm çalışanlara, bu çalışanların birinci derece yakınlarına ve tüm grup emeklilerine de VIP odalarda hizmet sunulduğu bilgisini veriyor.

MEDICAL PARK

VIP hizmetleri yoğun bakıma taşıdı
Medical Park Hastaneler Grubu bünyesinde halen 17 hastane hizmet veriyor. Bunlardan Göztepe, Bahçelievler, İzmir ve Antalya hastanelerinde VIP bölümü bulunuyor. “Hasta odaklı yaklaşım”dan esinlenerek tasarlanan VIP bölümleri, hastaların tedavi sürecine psikolojik katkı sağlayacak fiziksel şartlar düşünülerek dizayn edilmiş. Hastane yönetimi, VIP katında hastaların kendilerini evde gibi hissetmelerini hedefliyor. Bu bölümlerdeki hasta ve yakınları özel bir şekilde ağırlanıyor. Özel eğitimli personel, gelen hastalarla birebir ilgilenerek işlemlerini takip ediyor.

Antibakteriyel özellikler dikkate alınarak tasarlanan VIP bölümünde king (kral) süitleri de bulunuyor. Bu özel odalarda hizmet alan hasta ve hasta refakatçileri çoktan seçmeli mönüleri kullanarak yemeklerini yiyebiliyor. Hastalar ve refakatçiler son derece konforlu oturma salonunda dinlenirken; sınırsız internet hizmetinden, günlük gazete ve çay gibi hizmetlerden ücretsiz yararlanabiliyorlar.

Medical Park, VIP hizmetleri İzmir’de yoğun bakım ünitesine de taşıdı. Bu ilde ilke ve tek olan VIP yoğun bakım hizmeti, her hasta için farklı ve izole edilmiş 10 yoğun bakım ünitesinde veriliyor. Hasta yakınlarının yoğun bakımdaki hastayı dışarıdan izleyebilecekleri özel bir cam bölge bile var...

MEDLINE

200 bin VIP hastası var
Medline Sağlık Grubu, Şevket Sabancı ve çocuklarının kurduğu Esas Holding bünyesinde 2007 yılından beri hizmet veriyor. Grubun halen Adana, Antalya, Aydın, Eskişehir, Konya ve Kütahya’da 6 hastanesi bulunuyor. Grup hastaneleri, 90’ı yoğun bakım olmak üzere toplam 550 yatağa ve bin 500 çalışana sahip.

Medline Sağlık Grubu’ndaki hastanelerde 30 VIP süit, 220 de tek yataklı özel oda bulunuyor. Ayrıca VIP hastaların özel hizmet aldığı hasta kabul birimleri ve lounge alanları mevcut. Bu alanlarda özel anlaşmalı kurumlara (özel sigortalar, vakıflar, bankalar, özel anlaşmalı şirketler), yabancı hastalar ve özel hizmet almak isteyen hasta ve hasta yakınlarına hizmet veriliyor. VIP alanlarda, yabancı dil bilen, konusunda eğitimli, uzman çalışanlar görev alıyor. Özel hizmet almak isteyen hastaların tüm kayıt işlemleri “VIP hasta kabul” bölümünde yapılıyor. Özel hastaların hastane içindeki işlemlerinde de kendilerine tahsis edilen “hasta danışmanları” refakat ediyor. Bekleme sürelerinde özel lounge alanlarında ikramlar eşliğinde TV izleyerek ya da gazete ve dergileri okuyarak vakit geçirmelerine olanak veriliyor.

Medline Sağlık Grubu Genel Müdürü Mineş Yılmaz, VIP uygulamalarından ayakta ve yatarak tedavilerde yılda 200 bin hastanın yararlandığını söylüyor. Her yıl bu sayının arttığını vurgulayan Yılmaz, “VIP hizmet alan hastalarımızdan gelen geri dönüşler doğrultusunda sürekli iyileştirme ve geliştirmeler yapıyoruz” diyor.

MEDICANA

Ankara’da VIP uygulama
Medicana Sağlık Grubu, halen 8 hastanesinde 4 bin kişiye istihdam sağlıyor. Grup bünyesindeki Medicana International Ankara Hastanesi’nde VIP hastalara VIP hizmet veriliyor. Bu hastanenin 10’uncu katı VIP hastalar için ayrılmış. Her türlü konfor düşünülerek özel olarak tasarlanan bu kattaki tek kişilik odalar lüks otel odalarını aratmayacak özeliklere sahip.

Medicana International Ankara Hastanesi’ne gelen VIP hastalar özel olarak karşılanarak öncelikle protokol odasına alınıyor. Kurumdan ayrılana kadar işlemleri takip ediliyor ve özel elemanlarla birebir eşlik ediliyor. VIP hastaların yakınlarıyla iletişim kurmasına yardımcı olunuyor. Gerektiğinde yakınlarıyla görüşülerek hastanın işlemlerinin hangi safhada olduğu, tahmini tedavi süresi gibi konularda bilgi veriliyor. Gerektiğinde VIP hasta ve yakınlarının hastaneden gidecekleri yere ulaşımlarında yardımcı olunuyor. İstenirse taksi çağrılıyor ya da özel araçları için vale hizmeti veriliyor.

KADIKÖY ŞİFA

“VIP hizmetleri genele yayıyoruz”
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu bünyesinde İstanbul Anadolu yakasının ilk özel hastanesi olan Kadıköy Hastanesi ile Ağustos 2010’da hizmete açılan 87 yataklı Ataşehir Hastanesi bulunuyor. Her iki hastanede de değişik boyut ve biçimlere sahip standart ve süit odalar var. Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi’nde en üst katında yer alan iki süit odası oldukça geniş bir deniz manzarasına sahip. Ayrıca jakuzi, refakatçi dinlenme odası gibi lüks detaylar içeriyor.

Buna karşılık hastane yönetimi, gerek Kadıköy gerekse Ataşehir hastanelerindeki özel hizmetler için VIP uygulaması demiyor. Temel felsefelerinin hasta odaklılık olduğunu belirten Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Pazarlama Müdürü Ayşen Özkul, “Tüm hastalarımızı en özel ve en konforlu şekilde ağırlayabilmek için gerekli şartları hastanelerimizin bütününe yaymaya çalışıyoruz. Önceliğimiz tedavi sürecini olumlu etkileyecek fiziksel şartları oluşturmak ve bunu yaparken hastalarımızı ve refakatçilerini evlerinde gibi hissettirmek. Ulusal Kalite Büyük Ödülü almış bir sağlık grubu olarak tüm hizmetlerimizi, hem fiziksel şartlar hem de hizmet kalitesi bazında VIP olarak nitelendirilebilecek şekilde sunuyoruz” diyor.

BAYINDIR SAĞLIK GRUBU

Üç hastanesinde VIP hizmet var
Bayındır Sağlık Grubu’nun Ankara’da biri Söğütözü, ikisi Kavaklıdere’de olmak üzere üç; İstanbul’da ise İçerenköy’de bir hastanesi var. Söğütözü’ndeki hastanenin dokuzuncu katı VIP katı olarak düzenlenmiş. Toplamda 165 yatağı bulunan hastanede üç süit, altı tek kişilik oda bulunuyor. Kadın doğum bölümünde de bir süit oda mevcut.
Kavaklıdere’deki 27 yataklı butik hastanenin 10 yatağı VIP standartlarına uygun olarak hazırlanmış. İstanbul İçerenköy’deki 50 yataklı hastanın her katında en az 4 oda da yüksek standartlarda hizmet almak isteyen hastalara ayrılmış durumda. Grubun tüm hastanelerinde yatan hastaların ve yakınlarının gün içerisinde bekleme salonu olarak kullanabilecekleri bir VIP bölümü bulunuyor. Bayındır Hastaneleri bünyesinde bir de Protokol Müdürlüğü bölümü var. Bu müdürlük, hastaların randevu kontrolünden hastane içi tüm süreçlerdeki işlemlerine kadar yardımcı oluyor.

Bayındır Hastaneleri Protokol Müdürü Ümit Uzunoğlu, “VIP odaların ücretlendirilmesi standart odalarımızdan farklı. Bedeli de hastaların tercih ve isteklerine göre değişiyor” diyor.

VIP hizmetleri olan bazı hastaneler

Acıbadem Sağlık Grubu
Amerikan Hastanesi
Anadolu Sağlık Merkezi
Bayındır Sağlık Grubu
Medicana Sağlık Grubu
Medical Park Hastaneler Grubu
Medline Sağlık Grubu
Memorial Sağlık Grubu
KadıköyŞifa Sağlık Grubu
Universal Hastaneler Grubu

Rahime Baş Uçar/Para Dergisi

Yorumlar
SON DAKİKA