29 Nisan 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa17°C
  • Antalya19°C
  • İzmir18°C

HAFTA SONU DOĞAN BEBEKLERİN ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK

Hafta sonu doğan bebeklerin ölüm riskinin hafta içi doğanlara göre daha yüksek olduğu belirtildi.

Hafta sonu doğan bebeklerin ölüm oranı daha yüksek

25 Kasım 2015 Çarşamba 13:27

İngiliz bilim adamlarının yürüttüğü ve İngiltere'deki çeşitli hastanelerde dünyaya gelen 1,3 milyondan fazla bebeğin incelendiği araştırmada, hafta sonu doğan her bin bebeğin yedisinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Araştırma, hafta içi doğan her bin bebekten altısının yaşamını yitirdiğini gösteriyor.

Bu durumu hastanelerde hafta sonları hafta içine göre daha az doktorun ve sağlık personelinin çalışmasına bağlayan uzmanlar, hafta sonu hastane hizmetlerinin hafta içine göre daha kısıtlı seviyede tutulduğunu da belirtti.

Sonuçları "British Medical Journal" dergisinde yayımlanan araştırmanın, hafta sonunda hastanelerdeki bakım standartlarıyla ilgili endişeleri arttırdığına dikkat çekildi.

Araştırmacılar, hafta sonu hastanelerde doğum nedeniyle bulunan annelerde enfeksiyon ve bebeklerde yaralanma oranının da hafta içine göre daha yüksek olduğunu ifade etti.

Araştırmayı yürütenlerden Prof. Will Palmer, konuyla ilgili daha çok inceleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Eylül ayında yapılan başka bir araştırma ise hafta sonu hastanelerde tedavi edilen hastaların hafta içindekilere oranla bir ay içinde hayatlarını kaybetme risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Öte yandan, Londra Imperial Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, her gün yaşanan ölümlerin haftanın en düşük olduğu salı günündeki gibi olması durumunda, her yıl hayatını kaybedenlerin sayısının 770 kişi azalabileceğini açıkladı.

Yorumlar
SON DAKİKA