10 egzotik meyve

Egzotik bir yere gitmek sadece masmavi sularda yüzmek ya da güneşlenmekten ibaret değildir. O bölgenin mutfağını veya bazı egzotik meyvelerini tatmak da önemlidir. Sıcak bir yaz günü tazelenmek için mutlaka denenmesi gereken 10 tropik meyveyi sizin için s

Rambutan
Anavatanı: Malezya, Güneydoğu Asya Liçi adlı meyveye oldukça benzeyen, dikenleri olan ve kırmızı derimsi bir yüzeye sahip’ rambutan’ meyvesi Güneydoğu Asya’da oldukça meşhur bir meyvedir. Tatlı ve sulu olan bu meyve genellikle reçellerde kullanılır.

10 egzotik meyve

Tutku meyvesi (Passion fruit)
Anavatanı: Güney Amerika Yetiştiği yerler: Hindistan, Yeni Zelanda ve Brezilya Tutku meyvesinin içi tohumlarla dolu olmakla birlikte oldukça tatlı ve suludur. Greyfurta benzeyen altın renkli ve hemen hemen bir limonla aynı boyutlarda olan koyu mor olmak üzere 2 türü vardır. Ancak ikincisi oldukça zehirlidir.

Lychee (Liçi)
Anavatanı: Güney Çin Bulunduğu yerler: Hindistan ve Tayvan Küçük, beyaz ve etli bir meyve olan ‘liçi’, kırmızı bir kabukla kaplı ve üzüm boyutlarında olup C vitamini bakımından çok zengindir.

Star Fruit (Yıldız meyvesi)
Anavatanı: Endonezya, Hindistan ve Sri Lanka ‘Carambola’ olarak da adlandırılan yıldız meyvesi, ABD’de bile yetişebilen pembe çiçekli bir ağacın meyvesidir. Altın sarısı renkteki bu meyve gevrek ve tatlı olmakla beraber, ananas-elma-kivi karışımı bir tada sahiptir.

Mangosten
Anavatanı: Sunda ve Malaya yarımadası Bir başka ağaç meyvesi olan ‘mangosten’ tuhaf bir şekle sahiptir. Şeftali tadında ve mor renkte olmakla birlikte kremsi bir yapıya sahiptir. Antioksidan bakımından zengin olan bu meyve için bilim adamları, kanser gibi önemli hastalıkların riskini azalttığını öne sürüyor. Hatta Kraliçe Viktorya’nın bu meyveyi kendisine getirene ödül sunduğu hakkında efsaneler bile vardır.

Kumkuat meyvesi
Anavatanı: Çin Kumkuat meyvesi , citrusla alakalı olup ağaçta yetişen küçük ve portakalları andıran bir meyve türüdür. ‘Citrus’ (turunçgil) familyasının pek çok meyvesi gibi kumkuatlar da çiğ olarak tüketilir. Marmelat yapımında kullanıldığı gibi bazı alkollü içeceklerde de kullanılır. Tayvanlılar bu meyveyi çaylarına katıp tüketirken, başkaları bu meyveyi kaynatıp boğaz kuruluğu rahatsızlığına karşı kullanır. Durian Anavatanı: Bruney, Malezya ve Endonezya ‘Meyvelerin kralı’ olarak da bilinen Durian, sert bir kabuğa sahip olmakla beraber farklı bir kokuya ve eşsiz bir tada sahip. Oldukça rahatsız edici ve kötü kokulu olan bu meyve Güneydoğu Asya’da otellerde ve toplu taşıma araçlarında yasak. Ancak eşsiz tadı göz önünde bulundurulduğunda Durian gerçekten denemeye değer bir meyve. Pitaya (Ejderha meyvesi) Anavatanı: Meksika ve Güney Amerika Ejderha meyvesi bir başka deyişle Pitaya, pek çok kaktüs türlerinden biri olup tatlı bir tada ve kremsi öze sahip bir meyvedir. En yaygını kırmızı pitaya olsa da diğer çeşitleri Costa Rica pitayası ve sarı pitaya içerir. Meyvenin özünden şurup elde edebileceğiniz gibi yapraklarını yiyebilir ya da çaya katabilirsiniz. Afrika hıyarı Anavatanı: Kalahari Çölü ve Afrika Afrika hıyarı ya da boynuzlu kavun olarak adlandırılan bu meyve boynuzları olan bir kavuna benzetilmektedir. Kalahari çölünden gelmekte ve şimdilerde Kaliforniya ile Yeni Zelanda’da bulunmaktadır. Bünyesinde barındırdığı koyu yeşil özü muz, misket limonu, tutku meyvesi ve salatalığı andırmaktadır. Genellikle yiyeceklerin yanında süsleme olarak kullanılan bu meyve aynı zamanda smoothie ve sundae yapımında da kullanılır.

Durian
Anavatanı: Bruney, Malezya ve Endonezya ‘Meyvelerin kralı’ olarak da bilinen Durian, sert bir kabuğa sahip olmakla beraber farklı bir kokuya ve eşsiz bir tada sahip. Oldukça rahatsız edici ve kötü kokulu olan bu meyve Güneydoğu Asya’da otellerde ve toplu taşıma araçlarında yasak. Ancak eşsiz tadı göz önünde bulundurulduğunda Durian gerçekten denemeye değer bir meyve.

Pitaya (Ejderha meyvesi)
Anavatanı: Meksika ve Güney Amerika Ejderha meyvesi bir başka deyişle Pitaya, pek çok kaktüs türlerinden biri olup tatlı bir tada ve kremsi öze sahip bir meyvedir. En yaygını kırmızı pitaya olsa da diğer çeşitleri Costa Rica pitayası ve sarı pitaya içerir. Meyvenin özünden şurup elde edebileceğiniz gibi yapraklarını yiyebilir ya da çaya katabilirsiniz.

Afrika hıyarı
Anavatanı: Kalahari Çölü ve Afrika Afrika hıyarı ya da boynuzlu kavun olarak adlandırılan bu meyve boynuzları olan bir kavuna benzetilmektedir. Kalahari çölünden gelmekte ve şimdilerde Kaliforniya ile Yeni Zelanda’da bulunmaktadır. Bünyesinde barındırdığı koyu yeşil özü muz, misket limonu, tutku meyvesi ve salatalığı andırmaktadır. Genellikle yiyeceklerin yanında süsleme olarak kullanılan bu meyve aynı zamanda smoothie ve sundae yapımında da kullanılır.

1/10