160 Can alan çığdan şok görüntüler

Yoğun kar yağışı nedeniyle konvoy halinde dağda kalan arabaların üzerine çığ düştü.

Yoğun kar yağışı nedeniyle konvoy halinde dağda kalan arabaların üzerine çığ düştü.

Kuzey Afganistan'da Salang Geçişinde çığ düşmesi sonucunda en az 160 kişi öldü.

Afganistan'da son yılların en büyük bu doğal felaketinde halen onlarca insanın kar altında kaldığı bildirildi.

Çığın ünlü Salang tünelinin hemen çıkışında olduğu belirtildi.1955'te Afganistan ile Sovyetler Birliği arasında anlaşma imzalanarak Salang yolunu geliştirme çalışmaları başlatıldı, başlangıçta Tünel 1964'te açıldı. Salan tuneli 1973'e kadar en dünyada en büyük tüneli ünvanına sahipti.

Tünel Afganistan'ın kuzey ve güneyini birleştiriyor.Yolculuk süresini 72 saatten 10 saate düşüren tünelin uzunluğu 2,6 km'dir.Tünel genişliği yaklaşık 7 m'dir.Günlük yaklaşık 1000 araç bu tünelden geçiyor.

Yoğun kar yağışı nedeniyle tünel çıkışından itibaren yolda uzun kuyruklar oluştu. Yolun açılmasını bekleyen araçların üzerine dağdan çığ düştü. Çığın altında kalan araçlar sürüklenerek ortadan kaybolurken, çığ aşağıdaki yerleşim birimlerini de sildi süpürdü.

Kar altında kalanlara yardım için Afgan ordusu olay yerine giderken, askerler ellerindeki küreklerle kurtarma çalışmalarına başladı.

Koca otobüs ve kamyonların kara gömüldüğü çığ sırasında en az 160 kişinin öldüğü ve 2600 kişinin de bölgeden tahliye edildiği bildirildi.

Halen çığ altında çok sayıda insanın olduğunu anlatan yetkililer ölü sayısının artmasından çekindiklerini açıkladılar.

1/11