Bayrama özel beslenme önerileri

Bayrama özel beslenme önerileri

Metabolizmanızı ayarlayın

Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz. Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz.

Suyu unutmayın

Su metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içecekleri sınırlandırmalısınız.

Açık büfelerde kontrollü olun

Kahvaltılarda hafif, lezzetli ve doyurucu besinler seçin. Kızartılmış besinlerden ve şarküteri ürünlerinden kaçının. Öğle ve akşam yemekleri için sebze ve ızgara büfesinden yararlanın. Alkol tüketecekseniz şarap tercih edin ve aşırıya kaçmayın. Açık havada 30-60 dakikalık yürüyüşler yapın.

İkramlardan uzak durun

Her ikram edileni yemek zorunda değilsiniz. Özellikle tatlılara karşı biraz daha seçici olmalısınız

Hemen fiziksel aktivitenizi artırın

Ramazan boyunca azalttığı fiziksel aktivite ya da ara verdiğiniz spor salonuna geri dönünüz. Örnek bir beslenme modeli şu şekilde düşünülebilir. Bu genel bir öneridir, unutmayın kişisel farklılıklardan ötürü herkesin ihtiyaçları da farklıdır. Bayramın ilk günü tabii ki serbestsiniz ama sonra kontrol zamanı

Sabah(Kahvaltı)

1 Dilim kepek ekmeği + Küçük dilim börek veya simit

2 adet 3 parmak kadar peynir

3 – 5 Adet zeytin

2 Çay kaşığı şekersiz reçel (kendi tadıyla pişmiş)

Domates(mevsim nedeniyle Cherry olabilir)

Salatalık, sivri biber, istenirse maydanoz

Hafta sonu 1 yumurta (istediğiniz gibi pişebilir, tercihen yağsız)

Sabah(Kahvaltı)

Veya

(2Gün) ½ simit

2 adet 3 parmak kadar peynir- domates

Sabah(Kahvaltı)

Veya

5 Yemek kaşığı musli – cornflakes- nesfit

1 su bardağı diyet süt

1 – 2 kuru kayısı

Sabah(Kahvaltı)

Veya

1 Orta boy elma

1 Kivi

5 badem

1 Kibrit kutusu dil peyniri

Not:Bayramın ilk günü muhtemelen kahvaltılarda bir büyüğünüzün evinde iseniz kendinize biraz kaçamak hakkı tanıyın.(Örneğin ; 1 parça peynirli börek / 1 – 2 dilim sucuklu yumurta / 1 – 2 dilim hindi salam veya yağsız sosis sote gibi)

Ara Öğün

Ziyaretler esnasında ikram edilen şeker – tatlı – pastadan mümkün olduğunca uzak durun. Şayet bir şekilde içinizdeki isteğe yenik düşerseniz lütfen ardından 1 çay bardağı süt yada 1 – 2 yemek kaşığı yoğurt yiyin ki şeker seviyeniz dengelensin.

Öğlen

Şayet bir büyüğünüzün evindeyseniz. Başlangıç yemeklerinden ve zeytinyağlılardan ;(1’er yemek kaşığı kızartma olmamak kaydıyla), çorbadan (ne olursa olsun) 1 kepçe yiyin.

Akşam

1 ana yemek seçin + yanına salata,sebze ve 1 kase yoğurt tüketin.

1/12