Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin etti (Yeni kabine belli oluyor)

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. Anıtkabir ziyaretinden sonra Beştepe'ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve başlama töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda yemin etmek üzere Meclis'e geldi.

Erdoğan, Mecliste, Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından resmi törenle karşılandı.

Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile birlikte Meclis Şeref Holü'ne geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam aracından vatandaşları selamladı.

Erdoğan'ı, Şeref Holü girişinde, Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ve milletvekilleri karşıladı.

Erdoğan'a, Başkanlık Divanı girişinde, Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 16.43'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin etti. 

Türkiye yeminle birlikte resmen parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş yaptı.

Ardından da Beştepe'de "Cumhurbaşkanı Göreve Başlama" töreni düzenlenecek.

Yemin törenini Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı hasan Küçük Akyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal da izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan da yemin törenini Meclis'te izleyenler arasındaydı.

"Türkiye iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm noktasında Cumhurbaşkanılğı Hükümet Sistemi'nin 1. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini, kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Cumhuriyeti 100. kuruluş yıldönümünde hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız."

Misafirlere, darphane tarafından özel bastırılan ve arka yüzünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve törene ilişkin enstantanelerin bulunduğu 1 liralardan hediye edilecek. Bu özel paraların bir kısmı da tedavüle sokulacak. Ayrıca tören gününe özel pul bastırılacak.

Paranın ön yüzünde 1 lirası yer alırken, arka yüzünde Cumhurbaşlığı Külliyesi yer alıyor.

Ayrıca göreve başlama töreni ibaresi yer alıyor.

Beştepe'de düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yeni bir başlangıç yapıyoruz" dedi. 'Her alanda çok büyük hamleler yapacaklarını' söyleyen Erdoğan, "Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şanlandırmanın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için makro ekonomik dengelerden yatırımlara kadar her alanda çok büyük hamleler yapacağız. Bugüne kadar tamamladığımız projeler en büyük referansımızdır. Çok daha büyük işlere imza atacağız. Yeni dönemde sosyal devlet niteliğini daha güçlü hale getireceğiz. Türkiye'yi güçlendirmenin çabası içerisinde olacağız."

"Elim tren kazası sebebiyle törenimizin halk oyunları, lazer ve ışık gösterileri gibi kutlama bölümlerini iptal ettik. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum."

1/19