Doğru seçim yapmanın 7 yolu

Doğru seçim yapmanın 7 yolu

Eğer karar verme konusunda çoğu kez başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız endişelenmeyin. Artık seçim yapmanız gerektiğinde kendinizi yormayacaksınız.

Gün boyunca birçok konuda karar vermek zorunda kalabiliyoruz. Bu kararlardan bazıları hayatımızı değiştirirken, bazıları önemsiz olabiliyor. Önemli olan, karşımıza çıkacak seçenekler arasından en doğru olanı bulabilmek. O zaman, artık secim yapma sürecinizi sekteye uğratarak noktaları hayatınızdan çıkarmanın zamanı geldi!

1. Alternatifli düşünün

Doğru karar vermenin belki de en önemli kuralı, alternatifli düşünebilmek. Karar verirken, birçok alternatifi aynı anda düşünmeliyiz. Ama bunu yapmak hiç kolay değil. Beyin fırtınası yöntemiyle yeni alternatifler üretebiliriz. Vermek istediğimiz kararla ilgili aklımıza ilk gelenleri bir kâğıda yazarak başlayalım. Aklımıza yatan seçeneklerin bize sağlayacağı yararları ve zararları sıralayalım. Son olarak da bunların arasından eleme yapalım. Başarı olasılığına dayanarak en İyi alternatifi seçeceğiz.

2. Hem mantıksal hem de duygusal açıdan balon

Beynimiz karar alırken, hem duygusal hem mantıksal düşüncelerden besleniyor. Duygusal düşünme, genel olarak sezgisel, hızlı ve fazla çaba göstermeden, kontrol edilmeden yapılıyor. Önemli kararlarda duygularımızın etkisi altında kalıyoruz. Mantıksal düşünmeyse tüm argümanlar üzerine detaylı, ayrıntılı ve acele ermeden düşünmemize olanak sağlayan bir sistem. Bu düşünme biçiminde, kendimizi olaylardan soyutluyor ve bir dış göz oluyoruz, en doğru kararı verebilmek için önem sırasına göre 10 madde yazıp önceliklerimizi belirlemeliyiz. Ardından fikirlerimizin hâlâ aynı sırada olup olmadığına bakmalıyız.

3. Başkalarının fikirlerini de sorun

Karar verirken, yakın çevremizde bizi tanıyan insanlardan fikir almalıyız. Bazen bizim o an aklımıza gelmeyecek bir ayrıntıyı daha iyi görmemizi sağlayabilirler. Güvendiğimiz kişilerden geri bildirim almak, karar verme aşamamızda güvenimizi artıracaktır. Ancak tamamen başkalarının kararını uygulamak hata yapmamıza neden olabilir.

4. Kötü tecrübelerinizi dikkate almayın

Zaman zaman yanlış kararlar verebiliriz. Bu. her zaman böyle olacağı anlamına gelmiyor. Böyle bir ön yargıdan kurtulmamız gerekiyor. Çünkü aslında yapılan her hata, öğrenmek için bir fırsattır, Kendimizi "Ne olmuş yani, tekrar deneyebilirim" diyerek motive etmeyi bilmeliyiz. Böylece riskli kararlan almamız daha kolay olacaktır.

5. Az bildiğinizi hesaba katın

Önemli bir karan alırken, tüm olasılıkları aynı anda düşünemeyeceğimizi akılımızdan çıkarmayalım. Bunun için ilk kural, a etmemek. Örneğin evlilik karan vermek için asla yeterli tecrübe edinme şansımız olmayacak. Bu nedenle ne kadar çok çevremizdeki evli insanlardan fikir alıp onların tecrübelerini dinlersek, vereceğimiz karar o derece sağlıklı olur.

6. Basit kararlar alırken seri davranın

Araştırmalar gösteriyor ki, basit gündelik kararları hızlı almak, uzun sürede aldığımız kararlara göre bizi çok daha mutlu ediyor, örneğin evimize basit bir kanepe alacaksak, ya da duvara asacağımız tablonun renkleri konusunda karar verme aşamasındaysak olayı büyütmemek daha doğru olacak. Alternatifler üzerinde çok fazla düşünmek, karar vermemizi zorlaştırır. Seçmediğimiz her ürün, aklımızda hata yaptığımıza dair bir şüphe bırakır. Bu nedenle, ne kadar sınırlı seçenek içinden karar vermeye çalışırsak, o kadar rahat ve kolay karar verebiliriz.

7. Başta kötü görünen seçimleri sonradan sevebilirsiniz

Küçük ve orta ölçekli kararlar alırken. "Sonradan pişman olur muyum acaba?" diye düşünmemize gerek yok. Başta hatalı gibi görünen kararlarımıza zaman içerisinde adapte olabilir, hatta onları sevebiliriz, örneğin iki iş teklifi arasından uygun olmayanı seçtiğimizi düşündüğümüz zamanlar olabilir. Ama zamanla o işe alışabilir hatta sevebiliriz. Sonuç olarak başta vermiş olduğumuz kararın doğru olduğu ortaya çıkabilir.

1/9