Grip mi, soğuk algınlığı mı?

Grip virüsü mikroskop altında sevimli bir görünüme sahip olsa da aslında hayli tehlikeli.

GRİP
Görünüşe aldanmayın
Grip virüsü mikroskop altında sevimli bir görünüme sahip olsa da aslında hayli tehlikeli. Soğuk terle beraber titreme nöbetleri, öksürük, ateş; grip hastalığının en tipik emareleri. Ancak bu virüs bir protein tabakasının ve donanımlı bir genetik materyalin ötesinde özelliklere sahip.

GRİP
Grip mi, soğuk algınlığı mı?
Semptomları benzese de, her soğuk algınlığı grip enfeksiyonu değildir. Gribe sadece A ve B tipi influenza virüsleri neden olur. Rinovirüs, soğuk algınlığına neden olan tiptir. İnfluenza virüsüyle kıyaslandığında daha zararsızdır.

GRİP
Her yıl yeni bir grip virüsü
Grip virüsü soğuğu sevdiğinden kış ayları onun ideal mevsimidir. Ocak ayında şiddetli bir grip virüsü özellikle New York başta olmak üzere ABD'de etkili olmuştu. Robert Koch Enstitüsü uzmanları bu yıl grip virüsünün 2012'den daha yıkıcı olacağı inancındalar.

GRİP
Umulmadık tehlikelere yol açabiliyor
1918-1920 yılları arasında İspanya'da başgösteren grip salgını 20 ila 40 yaşları arasında 25 milyonun üzerinde insanın ölümüne yol açtı. Yenidoğanları ve yaşlıları daha çok etkisi altına alan bu virüs türü, zatürreye dönüşerek çok can almıştı. Hastalığın ilerleyen safhalarında beyinde ölümcül bakteriler oluşuyordu.

GRİP
Şifası nedir?
Doktorlar griple mücadelede rahat uyku uyunabilmesi için ateş düşürücü, öksürük önleyici ilaçlarla semptomları bertaraf etmeye çalışıyorlar. Ağır vakalarda ise antiviral ilaç uygulamaları devreye giriyor.

GRİP
Tamiflu skandalı
İsviçreli ilaç şirketi Roche tarafından imal edilen Tamiflu, griple mücadelede kullanılan bir antiviral ilaç. Özellikle Alman eyaletleri grip salgınlarında bu pahalı ilacı yüksek miktarlarda stokluyordu. Ne var ki bu stokların imha edilmesi gündemde. Zira ilacın etkinliği hakkında ciddi şüpheler var. Roche firması ise yaptığı klinik testlerin sonuçlarını gizli tutuyor.

GRİP
Aşı üretmek çok zor
Grip aşısı bir seçenek olabilir, ne var ki virüs her yıl mutasyona uğruyor. Bu nedenle katı steril ortamlarda yeni aşıların geliştirilmesi gerekiyor. Her yıl virüs üç ayrı türevde salgınlara sebep oluyor.

GRİP
Grip aşısı için tavuk yumurtası
Bazı aşı üreticileri virüsü çoğaltmak için döllenmiş tavuk yumurtalarını kullanmaktalar. Çünkü kuşlar da insanlar gibi grip virüsünden etkileniyorlar ve aradaki metabolizma benzerliği tıbbın işini kolaylaştırıyor. Aşılama, gelişmekte olan tavuk embriyosundan üretiliyor ve her yumurta bir doz aşıya tekabül ediyor.

GRİP
Kuş gribi
İnfluenza virüsü kuşları etkileyip 'kuş gribi'ne dönüştüğünde enfekte olan kuşların yetkililer tarafından kayıt altına alınmaları şart. Bir grip virüsü türevi olan H5N1 halk arasında 'kuş gibi' olarak tanınmakta. Kuşlar tarafından taşınan bu virüs türü, bazen insanlara da bulaşabiliyor.

GRİP
İnsanlarda daha yıkıcı
Geçerli Alman kanunlarına göre bir kuş gribi salgını, tüm kuşların itlaf edilmesini gerektiriyor. H5N1 virüsünün insana bulaştığında çok daha güçlenerek etkisi artan yeni bir virüs türüne dönüştüğü sanılmakta.

GRİP
Domuz Gribi
Grip virüsü domuzlara da bulaşarak ciddi solunum hastalıklarına neden olabilmekte. Bu spesifik virüs H1N1 olarak adlandırılıp, insanlar dahil bir çok memeliyi etkileyebiliyor. Tıpkı ünlü İspanyol gribi salgınında olduğu gibi... 2009 yılı, domuz gribinin yılıydı.

GRİP
Her yerde panik
2009 yılında domuz gribi ABD ve Meksika'da başlayıp, salgın halde 200'den fazla ülkeye yayıldı. Özellikle Güney Asya, Doğu Afrika ve Güney Amerika salgından çok fazla etkilendi. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre 18 binden fazla kişi domuz gribi yüzünden yaşamını yitirdi.

GRİP
Kişisel hijyen önemli
El yıkamak soğuk algınlığını önlemede en etkin yöntem. Yıkanmamış ellerle göz ya da buruna temas etmeyerek grip virüsünden korunmak mümkün.

Hazırlayan: Burak Acer | Editör: Ercan Coşkun
© Deutsche Welle Türkçe

1/13