Kainatın gerçek devleri

Kainatın gerçek devleri


Ağaçlar dünya üzerindeki en yaşlı canlıların başında geliyor. Birçok ağacın bin yılı devirdiği biliniyor. Peki en yaşlıları hangisi? İşte cevabı...

1.Bristlecone çamı (Metuşelah)
Dünyada yaşayan en yaşlı ağaçlardan biri Bristlecone çamı. Ağaç çok yavaş büyüyor. Çok yoğun bir reçinesi var. Bu sayede böceklerin ve mantarların işgaline karşı kendini koruyabiliyor. Bilinen en yaşlı Bristlecone çamının takma adı 'Metuşelah'. Kaliforniya'daki ağacın tam yeri Amerikan Orman Koruma Müdürlüğü tarafından gizleniyor. 4 bin 800 yaşında.

2.Zoroastrian Sarv (Sarv-e-Abarkooh)
Ortalama 4 bin yaşında. İran'ın Abarkooh bölgesinde yer alıyor. Bu türün çeşitleri genellikle mezarlıklarda bulunuyor.

3. Llangernyw Yew
35 milyon yıldır yeryüzünde var olan bir ağaç. Günümüzde bilinen en eski türü 3 bin 600 yaşında. Kerestesi oldukça pahalı olan bu ağaç çatı malzemesi olarak kullanılıyor.

4. Alerce ağacı
Bu yaprak dökmeyen dev, 1993’te Şili’de Andes dağlarının eteğinde bulunmuş. Araştırmacıların, ağaç halkalarını baz alarak yaptığı çalışmaya göre yaşının 3 bin 500 civarında olduğu biliniyor. Bu tür Patagonya Selvileri 45 metreye kadar uzayabilirken, çevre uzunluğu her sene sadece bir milimetre genişliyor.

5. Senator
Bu heybetli bataklık selvisi, Florida’da tropikal Big Tree Parkı’nda palmiyelerle beraber hayatını sürdürüyor. The Senator, 5 bin 100 metreküplük hacmi ile Amerika’daki en büyük bataklık selvisi olurken, Amerika’nın doğusundaki en büyük ağaç rekorunu da eline alıyor. 37 metrelik bu devin, yaklaşık 3 bin 200 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

6. Patriarca de Floresta
3 bin yaşındaki bu ağaç 1997 yılının 1 Temmuz gününde aşırı fırtınaya yenik düşerek devrildi. Yavaş büyüyen bu ağaçların boyu ortalama 60 metreye ulaşıyor.

7. Alıshan Sacred
Sicilya'daki Etna Yanardağı civarında yer alıyor. Yaşının 2 bin ve 4 bin civarında olduğu sanılıyor.

8. General Sherman
Oldukça popüler olan 'General Sherman' adlı bu sekoya, 82 metre uzunluğu ile 27 katlı bir bina ile aynı boyutta. Gövdesinin çevresi ise 30 metreyi aşıyor. General Sherman, Kaliforniya’daki Sekoya Ulusal Parkı’nda ziyaretçilerini ağırlıyor. Yaşının ise 2 bin 300 ile 2 bin 700 arasında olduğu tahmin ediliyor.

9. Jomon Sugi
24 metrelik uzunluğu ve 16 metrelik çevresi ile bu Japon Sediri, Japonya’da bulunan en büyük konifer. Ağaç, Japonya’daki Yakushima adasının en uzun dağının kuzey eteğinde sislerin arasında yükseliyor. Ağaç halkaları ile yapılan çalışmalarda, bu ağacın yaşının 7 bine kadar çıkabileceği öngörülüyor.

1/9