Kaslarla ilgili doğru ve yanlışlar!

Kaslarla ilgili doğru ve yanlışlar!

Her kafadan bir ses çıkıyor... Kadınlar, erkekler kadar güçlü kaslara sahip olamazlar; zayıflamak için koşmak şart; onu yersen kas, bunu yersen yağ olur... Hangileri doğru, hangileri yanlış? Buyurun size, kas mitleri!

Kadınlar ve erkekler farklı şekilde 'antrenman yapmalı

Kadınlar, farklı egzersizler yapmak zorunda değil, ama genelde tercihleri bu yönde oluyor. Kadınların çoğu, hafif ağırlıklarla, fazla antrenmanları tercih ediyor. Aslında erkeklerin uyguladığı programlar, vücudun sıkılaşması için daha uygun: Her egzersizi sadece 10 kez tekrarlayın ama daha ağır ağırlıklar kullanın. Çalışmadan sonra kas iyice yorulmuş olmalı.

Antremandan sonra yememek gerekir

Kasların gıdaya ihtiyacı var, aksi halde büyüyemiyorlar. Kilo vermek istiyorsanız bile, antrenmandan sonra bir şeyler yiyin. Omlet, peyni, patates, meyveli yoğurt gibi protein oranı yüksek gıdalar doğru seçim olur. Çünkü protein, önemli yapı taşıdır.

Güç artırıcı antrenmanlar, kasları kalınlaştırır
Kas, testosteron olmadan kalınlaşamaz. Kadınlarda, erkek cinsiyet hormonu yumurtalıklarda üretilir, fakat üretilen miktar çok düşüktür. Bu nedenle kadınlar, doğaları gereği daha zor kas geliştirirler. Bu yüzden erkekler, kadınlara oranla yüzde 40 oranında daha fazla güce sahipler.

Kadınlar, güçlü karın kaslarına sahip olamazlar
Kadınlar, erkeklere oranla ortalama yüzde 10 daha fazla yağ taşıyor. Sixpack olarak adlandırılan geliştirilmiş karın kasları, vücuttaki yağ oranı yüzde 15'ten daha az olduğunda fark edilir hale geliyor. Bu da, kadınlar için neredeyse imkânsız. İnce vücutlu, bol karın kaslı, fit kadınlarda bile yağ oranı yüzde 23 civarındadır. Erkeklerde ise bu oran yüzde 13 civarında.

Zayıflama, sadece kardiyo antrenmanıyla mümkün
Güç antrenmanında, koşudaki kadar çok kalori yakılmaz, ama metabolizmanın çalışması ve 48 saat süren yakma efekti oluşur. Unutmayın, kaslar, en iyi kalori yiyicileridir; uykuda ve hareketsizlikte bile kalori harcarlar. Bir kilo kas, ayda yaklaşık 200 gram yağ harcar. Antrenmanlı kişilerde kaslar vücut ağırlığının yüzde 40'ını oluşturur. Antrenmansız kişilerde bu rakam yüzde 30'a kadar iner. Bu yüzden sporcular çok yedikleri halde kilo almıyorlar.

Yaşla birlikte kaslar azalır
Düzenli olarak antrenman yapmayan biri, 30 yaşından itibaren, her 10 yılda bir, kas kütlesinin yüzde 10'unu kaybeder. Kasların kaybedilmesi, yaşla ilgili değil, hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkar. İngiltere'de yapılan bir araştırma, 60 yaş üzerindeki kişilerin, haftada üç kez yaptığı ağırlık çalışmasının, altı ay içinde kas kütlesinin önemli ölçüde artmasına neden olduğunu gösterdi. Bu arada: Hiçbir kas hücresi 15 yaşından daha yaşlı değildir. Vücudun tüm hücreleri gibi kas hücreleri de yenilenir.

Fazla kas vücudu hantallaştırır
Esneme ve bükmeyi kapsayan bir güç antrenmanı, daima karşıt kasları da çalıştırır. Örneğin, biseps'in (arka kol kası) güçlendirilmesinde her zaman karşıt kası olan triseps (üst kol kası) de çalışır ve esner. Kasın ve karşıt kasın, peş peşe çalıştırılması oldukça yararlı. Yoğun bir antrenmandan önce kas ve eklemler hafif ağırlıklarla mutlaka ısıtılmalı. Bu, kondisyon geliştiren bir ısınma programından daha faydalı. Antrenmandan sonra vücudun tamamını esnetmek doğru olur.

Yeni başlayanlar sıkça çalışmalı Almanya'nın Bayreuth Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, spora yeni başlayanların, her kas grubunu haftada iki kez, bir egzersizle çalıştırdığında, çok iyi sonuçlar elde ettiklerini ortaya koydu. Yani yavaş bir başlangıçla, önce koordinasyon konusunda avantajlar sağlanabilir. Kas, ancak 20 gün sonra büyümeye başlıyor. Daha sonra tempoyu artırarabilirsiniz.

1/8