Şişman ve seksi olunur mu?

Şişman ve seksi olunur mu?

SEKS İÇGÜDÜDÜR KİLO İLE İLGİSİ YOK
Prof. Dr. Tuncay Özgünen: Fizyoloji uzmanı
Cinselliğin ve seksiliğin kiloyla ilgisi kesinlikle yoktur. Herhangi bir kişinin seksi olarak kabul edilip edilmemesi kendi iddiası değildir. O toplumun estetik anlayışı, onun albenisini ve güzelliğini belirler. ŞİŞMAN KADIN BEĞENİLİR
Hollandalı ressamların kadın tablolarında bırakın seksapeli, oradaki kadınlar hasta, obez olarak kabul edilir.

Şişman kadın seksi değildir demek doğru olmaz. Bugün için insan türünde erkeklerin bilinç dışı olarak, öncelikli olarak gözüne çarpan, kadın bedeninin belli bölgeleridir. Bu bölgeler ağız, göğüs ve kalçalardır. Bunlar da güvenli bir gebeliğin işaretleridir. Erkek bunu bilinçli olarak fark etmez. Bu içgüdüsel bir durumdur. Bunun kiloyla bir alakası yoktur. Kadın şişman olursa erkek onu istemez diye bir durum söz konusu bile olamaz.

40 KİLO VERİNCE SEVGİLİMİ BIRAKTIM
Dilara Eğilmez, büyük beden mankenlerimizden... 119 kiloya çıkınca tüp mide operasyonu geçirdi ve midesinin yüzde 70’i alındı. Altı ayda tam 41 kilo verdi. Şuan 78 kilo... Dilara Eğilmez, büyük beden mankenliğe nasıl başladığını ve kilo verme sürecinde yaşadıklarını anlattı: 90’lı yılların lise sınavlarına hazırlanan test çocuklarından biriydim. Ailem ve okul tarafından yaratılan stres, beni abur cubur gıdalara yöneltti.

SEKSİ DEĞİL ŞİRİN!
O yaşlarda almaya başladığım kilolar sayesinde herkes tarafından ‘Ay ne şirin, ne tombik’ kelimeleri üzerime yapıştı. Ne kadar kurtulmak istesem de kurtulamadım. Hep tombik bir çocukluk ve sonrasında balık etli olarak adlandırdığımız bir gençlik dönemi yaşadım. Üniversite sınavlarına hazırlanırken Big Model yarışmasına katıldım ve ikinci oldum. Kendimi birden Türkiye’nin en genç büyük beden mankeni olarak podyumlarda buldum. Benim en büyük şansım 180 santim boyum ve vücuduma göre eşit dağılımda bir kilom olmasıydı. Bu da her zaman benim için çekimlerde bir avantaj yarattı.

ÇOK ÇABALADIM
18’li yaşlarımdı. Herkes güzel güzel giyinip süslenirken ben kendime göre kıyafet bulamıyordum. Özellikle ergenlik dönemindeki bir genç kız için bu durum çok ağır bir travmadır. Bu durumla başa çıkabilmek için ben de çok çaba sarf ettim. Ama ne zamanki büyük beden manken olarak bazı işlere imza attım o zaman kendime güvenim gelmeye başladı. Zayıf insanlardan bir farkım olmadığını gördüm.

BAKIŞLAR DEĞİŞTİ
Kilo verdikten sonra erkeklerin bana bakışı da olumlu yönde değişti. Ben de bu değişimin farkındayım ve kendime olan güvenim daha fazla arttı. Kilo veren bazı kişiler evliliklerine son vermiş veya uzun süredir devam eden ilişkilerini bitirmişler. Benim de kendime güvenim gelince hiçbir şekilde yürümeyen bir ilişkiyi yürütmeye çalışmadım ve beş senelik ilişkimi sonlandırdım.

50 BEDENDEN 40 BEDENE
20’li yaşlarda büyük beden bir genç kız kendine göre kıyafet bulamaz ve hep orta yaşa göre tasarlanmış kıyafetlere mahkum kalır. Hani derler ya, ‘Kızım bu yaşta giyinmeyeceksin de ne zaman giyineceksin’, işte kilolu bir genç kız o kıyafetleri ne yazık ki hayatı boyunca giyinemiyor... Türkiye son yıllarda genç büyük beden giyim konusunda ilerlemeye başladı ama bu yeterli değil. 50 bedenden 40 bedene düştüm ama hâlâ istediğim gibi kıyafetler bulamıyorum...

ŞİŞMAN KADIN GÜZELLİĞİNİ GÖREMİYOR
Prof. Dr. Ziya Mocan Metabolizma hastalıkları uzmanı
Kilolu ve hoş bir kadın olunabilir ama onlar bunun farkına kolay varamıyorlar. Aynaya baktıkları zaman vücutlarını değil sadece kilolarını görüyorlar

SEÇİLİYORLAR
Kilolu kadınların kendilerine güvenleri daha az olduğu için kendi içlerinde büyük fırtınalar kopuyor. Partner bulmakta zorlanıyorlar. Hal böyle olunca, dışarıdakiler onları seçiyor, onlar seçici olmuyorlar. Zayıflayınca her açıdan kendilerine güvenleri geliyor. Cinsel hayatları daha iyi oluyor ve bu durumda seçme özelliklerini geri kazanmış oluyorlar. Kilo verdikten sonra evlenme ve ayrılma olayları çok oluyor. Psikolojik ezilmişliğin altından kalkmış olurlar. Mutluluğu yakaladıkları zaman da istediklerini yapıyorlar.

SİYAHLAR GİBİ KİLOLU AYRIMI YAPILIYOR
Prof. Dr. Sedat Özkan Psikiyatrist
Dünyanın en yakışıklı erkeği son derece şişman bir kadına aşık olabilir. Aşık olmak, sevmek kiloyla ilgili değildir. Aşk ve sevgi çok daha derin, daha kapsamlı bir olaydır. İlişki esastır.

ELEŞTİRİLERİ DİNLEMEYİN
İlişkisinde mutlu olan bir erkek, kadının kilosuyla bu kadar uğraşmaz. Ama mutsuz, doyumsuz bir erkek yeni arayışlara girebilir. Beyaz kadın, siyah kadın diye de ülkelere göre ayrım yapılıyor. İşte kilolu ve zayıf ayrımı da böyledir. Ben kişilere tavsiyede bulunurken, toplumda yapılan eleştirilere kulaklarınızı kapatın, sevginizi yaşayın diyorum. İlişki ne kadar güçlü ve doyumluysa, kilo o kadar az sorun olur.

Kadının bedenini bu kadar objeleştirmeyi kesinlikle yanlış ve ayıp buluyorum. Bir kadın kendisine kadın olarak, kişi olarak güvenmiyorsa, kişiliğini ön plana değil dişiliğini ön plana çıkarıyorsa, o zaman kendi kilosuyla daha çok uğraşır. Kendisine değer vermezse, erkek de onu öyle algılar. Kadının kendinden hoşnut ve memnun olması, onun kendine güvenmesi, erkeğin de onu öyle görmesine neden olur. Kişiliğiyle, yaptıklarıyla kendilerinden memnun olmayı öğrensinler. Önce insan vardır, önce dişi ve erkek yoktur.

ŞİŞMANLAR HEP EZİK KALIYOR
Dr. Cem Keçe Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı
Şişman kadın seksi olabilir çünkü şişmanlık, kültüre ve coğrafyanın koşullarına göre değişebilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kadının çok güzel veya zayıf olması onun aynı zamanda seksi olduğu anlamına gelmiyor. Bir kadın ne kadar güzel ve zayıf olursa olsun eğer cinsel ilişkide kötüyse, erkek ondan soğuyabiliyor ve ayrılabiliyor.

ZULMEDİYORLAR
Yine şişman bir kadın eğer sevişirken iyiyse bu onu erkeğin gözünde vazgeçilmez kılabiliyor. Ancak kadınların bir kısmı, bu dünyadaki değerlerinin dış görünüşlerine ve özellikle kilolarına bağlı olduğuna inandırıldıkları için, şişmanlık ve seksi olmak kavramlarının birbiriyle tamamen zıt olduğunu düşünebiliyorlar.

Gereğinden fazla kilolu biri olarak hep zayıf kişilere karşı kendilerinde bir eziklik hissediyorlar. Başkalarının ne düşündüğe çok önem verebiliyorlar ve kendi bedenlerine, ruhlarına zulmediyorlar. Düzgün bir vücudu herkes ister ama önemli olan ruhen ve bedenen sağlıklı olmaktır. Sekste şekil ve görünüş önemli olmakla beraber tek kıstas değildir. Önemli olan kişinin kendisine güvenerek ruhunu ve bedenini partneriyle paylaşabilmesidir.

1/15