16 Milyon Kişilik Dev Araştırma: DEHB Hastalarında Ölüm Riski %71 Daha Yüksek

İngiltere'de yürütülen kapsamlı bir araştırmada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan bireylerde herhangi bir nedene bağlı ölüm riskinin %71 daha yüksek olduğu saptandı.

İntihar Riski İlk Sırada, İlaç Tedavisi Riski Düşürüyor

University College London araştırmacıları, yaklaşık 16 milyon katılımcının verilerini içeren 19 farklı çalışmayı inceleyerek DEHB ile ölüm riski arasındaki ilişkiyi analiz etti. JAMA Network dergisinde yayımlanan araştırmada, DEHB bulunan bireylerin herhangi bir nedenden hayatını kaybetme riskinin DEHB tanısı bulunmayanlara kıyasla %71 oranında daha yüksek olduğu belirlendi. İncelenen ölüm nedenleri arasında en yüksek risk oranının intihara bağlı ölümlerde görüldüğü, ancak DEHB tedavisinde kullanılan ilaçların ölüm riskinde belirgin bir azalma ile ilişkili olduğu tespit edildi.

"Her DEHB'li Birey Erken Ölecek Anlamına Gelmiyor"

Araştırmanın yazarlarından Joshua Stott, elde edilen bulguların DEHB teşhisi konulan her bireyin erken yaşta öleceği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda tanı oranlarında artış yaşandığına işaret eden Stott, buna rağmen özellikle ölüm riskinin yükseldiği ileri yaş gruplarında doğru tanı konulmasında hâlâ eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti.

Manşetler