3 Aydan Uzun Süren Bel Ağrılarına Dikkat: Ankilozan Spondilit Habercisi Olabilir

Dr. Kutay Can Çamlıca, 40 yaşından önce başlayan, dinlenmekle geçmeyip hareketle azalan bel ve sırt ağrılarının kronik omurga romatizması ankilozan spondilitin belirtisi olabileceğini belirterek erken tanının kritik önemine dikkat çekti.

40 Yaş Altında Dinlenmeyle Geçmeyen Ağrılar İhmal Edilmemeli

Ankilozan spondilitin omurga ve leğen kemiği birleşimindeki sakroiliak eklemleri etkileyen iltihaplı bir romatizmal rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Kutay Can Çamlıca, hastalığın genellikle genç erişkinlik döneminde ortaya çıktığını vurguladı. 40 yaş öncesinde başlayan, 3 aydan uzun süren, gece uykudan uyandıran ve dinlenmekle hafiflemeyip aksine hareket ettikçe azalan bel-sırt ağrılarının uzman değerlendirmesi gerektirdiğini aktaran Dr. Çamlıca; 30 dakikayı aşan sabah tutukluğu ile topuk ve kalça ağrılarının da klinik tabloya eşlik edebileceğini kaydetti.

Düzenli Egzersiz ve Tıbbi Takip Omurga Hareketliliğini Koruyor

Hastalığın kontrol altına alınmasında erken tanının omurga deformasyonunu ve hareket kısıtlılığını önlemede hayati rol üstlendiğini ifade eden Dr. Çamlıca, kişiye özel planlanan ilaç tedavilerinin aksatılmaması icap ettiğini bildirdi. Tedavinin yalnızca ilaçla sınırlı kalmayıp düzenli fizyoterapi, hekim kontrolünde yapılan egzersizler ve ideal kilo yönetimi ile desteklenmesi gerektiğini hatırlatan uzman; uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınılmasının omurga sağlığının korunmasına doğrudan katkı sunduğunu aktardı.

Manşetler