“Ambulans kullanmak büyük sorumluluk”
Antalya’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde görev yapan ambulans şoförü Gülser Akıtürk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında mesleğine dair deneyimlerini paylaştı.
16 yıldır sağlık çalışanı olarak görev yapan ve son 3 yıldır ambulans şoförlüğü yapan Akıtürk, ambulans kullanmanın büyük sorumluluk gerektirdiğini söyledi.
Ambulans şoförlerinin özel eğitimlerden geçtiğini belirten Akıtürk, ehliyetin yanı sıra düzenli olarak ileri sürüş eğitimleri aldıklarını ifade etti.
Akıtürk, “Zaten ehliyetimizin olması gerekiyor. Bunun yanında dönem dönem ambulans ileri sürüş eğitimleri alıyoruz. Direksiyon başına geçtiğimizde saniyelerle yarışıyoruz. Çünkü arka kabinde hayata tutunmaya çalışan bir hasta ve onu bekleyen ailesi var.” dedi.
“Kadın ambulans kullanabilir mi diye soranlar oluyor”
Görev sırasında zaman zaman önyargılı yaklaşımlarla karşılaştıklarını belirten Akıtürk, bazı kişilerin kadınların ambulans kullanmasına şaşırabildiğini söyledi.
“‘Kadın ambulans kullanabilir mi’ gibi sorularla karşılaşıyoruz.” diyen Akıtürk, bazen ambulansa yol vermeyen veya içeride hasta olup olmadığını sorgulayan kişilerle de karşılaşabildiklerini dile getirdi.
Direksiyon başına geçtiğinde yalnızca bir kadın olarak değil, işini bilen bir sağlık çalışanı olarak görev yaptığını vurgulayan Akıtürk, toplumda kadına yönelik şiddetin sona ermesi temennisinde bulundu.
Olay yerlerinde zamanla yarışılıyor
Akıtürk ile 10 yıldır birlikte çalışan Acil Tıp Teknisyeni Hatice Yılmaz da ekip olarak olay yerinde ilk müdahaleyi yaptıklarını söyledi.
Olay yerlerinin çoğu zaman yoğun ve stresli olduğunu belirten Yılmaz, “Olay yerine gittiğimizde ilk müdahaleyi biz yapıyoruz. Müdahalemizi yaptıktan sonra hastayı ambulansa alıp en kısa sürede hastaneye ulaştırmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kadınlar her şeyi başarabilir”
Ambulans ekibinde görev yapan Doktor Ela Zülal Karatoy ise meslekte ve ekipte henüz beşinci ayında olduğunu belirtti.
112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde hastaların sağlık ekiplerinin yanına gelmediğini, sağlık ekiplerinin hastalara ulaştığını ifade eden Karatoy, kadınların her alanda başarılı olabileceğine inandığını söyledi.
“Kadın olarak ‘zor olur’ diyenlere inat bütün kadınların her şeyi başarabileceğine inanıyorum.” diyen Karatoy, kadınların sağlık alanında da önemli görevler üstlendiğini vurguladı.