Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre İtalya'nın ardından Avrupa'da Batı Nil virüsü vakalarının en yoğun görüldüğü ikinci ülke Yunanistan oldu. Ülkede hızla yükselen vaka sayıları üzerine Atina Doktorlar Birliği yetkili mercilere yazılı bir uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, halkın kişisel korunma tedbirlerine daha fazla dikkat etmesi istenirken, yetkililer de sivrisineklerle mücadele çalışmalarını acil ve sistematik şekilde büyütmeye davet edildi.
Birlik tarafından yapılan değerlendirmede, özellikle can kayıplarının yaşandığı ve onlarca vakanın tespit edildiği Attiki Bölgesi'ndeki durumun altı çizildi. Sivrisineklerle mücadele süreçlerinin zamanında planlanması, süreklilik taşıması ve popülasyon henüz artmadan üreme alanlarında bilimsel yöntemlerle yürütülmesi gerektiği vurgulandı. Attiki bölgesindeki hızlı artışın, uygulanan mevcut tedbirlerin yeterliliği konusunda soru işaretleri oluşturduğuna dikkat çekildi.
Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) verilerine göre, ülkede yılbaşından 5 Ağustos'a kadar 65 Batı Nil virüsü vakası kayıtlara geçti ve 65 yaş üstü 6 kişi hayatını kaybetti. Geçen yılın aynı döneminde 35 olan vaka sayısı, 2025 yılı geneline bakıldığında 96'ya ulaşmış ve virüs kaynaklı 10 can kaybı yaşanmıştı. Veriler, salgının bu yıl çok daha erken ve şiddetli bir tırmanışa geçtiğini ortaya koyuyor.