AYM: Aşının hastalığı yok etmemesi ihmal sayılmaz

AYM Birinci Bölümü, anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edilmediğine oy birliğiyle karar verdi.

Diyarbakır’da bir anne baba, 2000 yılında dünyaya gelen çocuklarına dokuz aylıkken kızamık aşısı yaptırdı. Bir yaşında kızamık hastalığı geçiren çocuk, 2007’de kızamık hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan SSPE hastalığına yakalandı ve yatağa bağımlı hale geldi.

Anne-baba, hizmet kusuru bulunduğunu ileri sürerek, 2008’de Sağlık Bakanlığı’na müracaat etti. Ancak bakanlık başvuruyu reddetti. Başvurucular, bunun üzerine Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nde dava açarak, tazminat talebinde bulundu. Mahkemenin davayı reddetmesi  üzerine çift, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AYM Birinci Bölümü, anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edilmediğine oy birliğiyle karar verdi. Kararda, şöyle denildi: “Somut olayda anılan dönemde kızamık hastalığının tamamen yok edilememiş olmasında yetkili makamlara bir sorumluluk atfedilemeyeceği değerlendirilmiştir.” 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI