Bakanlık, Avrupa Kalp Sözleşmesi'ni imzaladı

ANKARA - Türkiye’de her iki kişiden biri kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerle ölüyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde kalp hastalarının sayısı ikiye katlanacak. İşte bu veriler karşısında harekete geçen Sağlık Bakanlığı ve 8 meslek örgütü Avrupa stand

ANKARA - Türkiye’de her iki kişiden biri kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerle ölüyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde kalp hastalarının sayısı ikiye katlanacak. İşte bu veriler karşısında harekete geçen Sağlık Bakanlığı ve 8 meslek örgütü Avrupa standartlarında hizmet sağlamak için Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi’ni imzaladı.

Konu kalp sağlığı, ancak Türkiye’deki tablo karanlık. Her iki ölümden biri kalp rahatsızlıklarından kaynaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda koroner kalp hastası sayısı 5 nokta 6 milyona yükselecek.

16 milyon hipertansiyon hastası olduğu tahmin edilen Türkiye, özellikle kadınların kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerinde Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.

İşte kalp rahatsızlıklarıyla mücadele etmek için standartlar sıkılaştırılıyor.

Sağlık Bakanlığı ve ilgili meslek örgütleri tarafından imzalanan Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi Türkiye’yi birtakım taahhütler altına sokuyor.

Buna göre ulusal, bölgesel ve yerel düzeylerde politikalar geliştirilecek, hastalık önleme programları başlatılacak, geniş tabanlı bir koalisyon kurularak farkındalığı artırılacak ve sağlık sektöründe önleyici çalışmalar yürütülecek.

Ancak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a göre kalp rahatsızlıklarıyla mücadelenin ilk aşaması alınan kişisel önlemler.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI