Dirençli Epilepsi Hastası Elifsu Ankara'da Yapılan Cerrahi Operasyonla Sağlığına Kavuştu

Gaziantep'te bebekliğinden itibaren dirençli epilepsi tedavisi gören 8 yaşındaki Elifsu Kendirci, Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde uygulanan korpus kallozotomi ameliyatı ve odak rezeksiyonunun ardından yeniden yürümeye ve konuşmaya başladı.

Gaziantep’te 3 aylıkken epilepsi teşhisi konulan ve 8 yıl boyunca uygulanan ilaç tedavilerine yanıt vermeyerek günde 10'a yakın nöbet geçiren Elifsu Kendirci, "dirençli epilepsi" ön tanısıyla Ankara Bilkent Şehir Hastanesine sevk edildi. Çocuk video Elektroensefalografi (EEG) ünitesinde 3 ila 5 gün boyunca izlenen ve beynindeki elektriksel aktiviteleri incelenen minik Elifsu’nun durumu, multidisipliner epilepsi konseyinde değerlendirildi.

Bağlantı Kesici Ameliyat Ve Odak Çıkarılması Birlikte Uygulandı

Çocuk Nöroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Neşe Çıtak Kurt ile Pediatrik Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Harun Demirci öncülüğündeki ekip, Elifsu’nun iki beyin yarım küresi arasında yayılan nöbet odakarını tespit etti. Hastaya sağ ve sol beyin yarım küreleri arasındaki nöbet yayılımını durdurmaya yönelik "korpus kallozotomi" (bağlantı kesici) ameliyatı yapıldı ve tespit edilen diğer nöbet odağı cerrahi yöntemle çıkarıldı. Operasyonun ardından nöbet sıklığı belirgin şekilde azalan Elifsu’nun konuşma, desteksiz yürüme ve görsel takip becerilerinde büyük ilerleme kaydedildi.

Dirençli Epilepside VNS (Epilepsi Pili) Ve Cerrahi Seçenekler Hayati Önem Taşıyor

Cerrahi operasyonların ardından hastaların %60-70'inde nöbet sıklığı ve şiddetinde azalma sağlandığını belirten Prof. Dr. Ayşegül Neşe Çıtak Kurt, ilaç tedavisinin hemen kesilmediğini ve 1-2 yıl boyunca takibin süreceğini vurguladı. Doç. Dr. Harun Demirci ise uygun ilaç tedavisine yanıt vermeyen çocuklarda cerrahi müdahalenin ve halk arasında "epilepsi pili" olarak bilinen Vagus Sinir Stimülasyonu (VNS) yönteminin yaşam kalitesini artırmada kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Manşetler

DUYURU-11