"Diyabetin kontrolü, sağlıklı beslenmeyle mümkün"

Halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabetin, sağlıklı beslenmeyle kontrol altına alınabileceği bildirildi.

Memorial Kayseri Hastanesi diyetisyeni Hülya Tulgar, yaptığı yazılı açıklamada, diyabetlilerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.

Diyabet hastasının beslenme alışkanlığının hastalığın seyrindeki önemine dikkati çeken Tulgar, hastanın beslenme ve diyet uzmanının planladığı bir beslenme programına alınması gerektiğini belirtti.

Hastanın yaşına uygun besin gereksinimlerinin belirlenip, şeker hastalığının yanı sıra başka sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığının da göz önüne alınarak bir beslenme şekli oluşturulması gerektiğini anlatan Tulgar, şunları kaydetti:

"Diyabetin kontrolü, sağlıklı beslenmeyle mümkün. Mutlaka her şeker hastası sağlıklı beslenme kurallarını bilmeli ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için hangi besinden ne miktarda ve ne zaman yemesi gerektiğini öğrenmelidir. Diyabet hastalarının günlük harcamaları gereken enerji miktarının artırılması için orta dereceli bir egzersiz programını uygulamaları da çok önemlidir. Bu program, hastanın becerilerine ve ilgi alanlarına göre bireyselleştirilebilir. Ancak vücudu yorabileceği düşünülen bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka bir kardiyolojik muayeneden ve doktorun önereceği testlerden geçmek gereklidir."

Şeker hastalarının alkol tüketmesinin önerilmediğini anımsatan Tulgar, hastaların lif içeriği yüksek besinleri tüketmeleri gerektiğini belirtti.

Manşetler