Eczacılar kararlı: Anlaşma olmazsa ilaç krizi büyüyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde gözler pazartesiye çevrildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde gözler pazartesiye çevrildi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bir araya gelecek olan eczacılar sonuç alamazsa 1 Temmuz'da kepenk kapatacak. 51 eczacı odasının dün yaptığı toplantının ardından açıklama yapan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "Kaos çıkarmak gibi amacımız yok. Üzerimizdeki yüklerin azaltılmasını ve yeni protokole bizim isteklerimizin koyulmasını istiyoruz. Sonuç alamazsak 1 Temmuz'da eczaneler kapanma noktasına gelecek, ancak hastaları mağdur etmemek için ilaç vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Sigortalı hastaların ilaç alımını düzenleyen 2008 yılına ait protokoldeki görüşmelerin tıkanması eczacıları ayağa kaldırdı. 51 eczacı odasının TEB'de yaptığı yaklaşık dört saatlik görüşmenin ardından basın açıklaması yapıldı. 2007 protokolünün 1 Temmuz'da sona erdiğini dile getiren TEB Başkanı Erdoğan Çolak, yeni protokol imzalanmazsa eczanelerden sosyal güvence ile ilaç alma imkanının ortadan kalkacağını söyledi. Çalışma Bakanı ve Sağlık Bakanı ile yapılan görüşmede sorunu çözmesi için görevlendirilen bürokratların uzlaşmadan yana olmadıklarını savunan Çolak, pazartesi günü bakanlarla yapılacak zirvenin sorunu çözeceğine inandığını dile getirdi. İlaca uygulanan indirimlerin eczacıya fatura edilmesini kabul etmeyeceklerine dikkat çeken Çolak, provizyon sisteminde yaşanan aksaklıklar yüzünden hastayla sık sık karşı karşıya geldiklerine işaret etti. Yeni protokolde meslektaşlarının önüne sürülen şartlar sebebiyle 8 bin 500 eczanenin kapanma noktasına geldiğini belirten Çolak, kabul etmeyecekleri maddeleri sıraladı: "İlaç şirketlerinin kamuya yaptığı indirimin eczane üzerinden yapılması, eczacı iskontosunu, günübirlik ilaçların hastane eczanelerinden verilmesi, muayene ücretlerinin hastalardan eczanelerin tahsil etmesi, eczacıyı potansiyel suçlu gösteren cezai şartları"

Hasan Bozkurt

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI