'Elektronik sigara eczanede satılsın' teklifine tepki var

Avrupa Parlamentosu Sağlık Komisyonu, kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın 'ilaç' olarak eczanelerde satılmasını öngören düzenleme için çalışıyor. Uygulamaya geçirilmesi durumunda...

Murat KARPUZ/ SABAH

Avrupa Parlamentosu Sağlık Komisyonu, kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın 'ilaç' olarak eczanelerde satılmasını öngören düzenleme için çalışıyor. Uygulamaya geçirilmesi durumunda sigarayı bırakmak için çare arayanlar eczanelerden reçeteyle e-sigara almayı deneyecek. Ancak bu düzenleme özellikle İngiltere ve Fransa olmak üzere bir çok AB ülkesinde sayıları milyonları geçen e-sigara kullanıcı ve satıcılarını kızdırdı.

4 MG VE DAHA FAZLASI SORUNU
Düzenlemeye karşı olanlar bu hafta Avrupa Parlamentosu önünde protesto gösteri düzenledi. E-sigarayı savunanlar aletin bir günde en az 2 bin normal sigara içicisinin yaşamını kurtaracağı görüşünde. Fransa'da e-sigara savunucusu dernekler yapılacak düzenlemelere karşı. AB'de 100 milyon euroluk bir markete ulaşan e-sigaranın sağlığa zararı olup olmadığı konusunda ise henüz net bir veri yok. Bu elektronik cihaz sıvı nikotini buharlaştırarak kül, koku ve kimyasal olmadan kullanımını sağlıyor. AB Sağlık Komisyonu 4 mg'lık nikotin içeren e-sigaranın reçeteyle eczanede satılmasını bu orandan fazlasını barındıran tüm e-sigaraların yasaklanmasını öneriyor. Ancak sektörün önde gelenleri 20 mg nikotine kadar izin verilmesi görüşünde.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI