Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi morgunda yaşanan kadavra satışı skandalına ilişkin yürütülen hukuki süreçte önemli bir gelişme kaydedildi. Eski morg müdürü Cedric Lodge’un bilime bağışlanan insan bedenlerini çalarak kara borsada satması nedeniyle mağdur olan ailelerin açtığı davalarda üniversite yönetimi, 53 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Boston'daki mahkemeye sunulan uzlaşma anlaşmasının, mahkeme onayının ardından yürürlüğe gireceği ve mağdur aileler için multi-milyon dolarlık bir tazminat fonu oluşturulacağı bildirildi.
Kadavra Parçalarını İnternetten Sattı
Morg yöneticisi olarak görev yapan 58 yaşındaki Cedric Lodge'un, 2018-2021 yılları arasında tıp araştırmaları için bağışlanan kadavralardan parçalar alarak Pensilvanya ve Massachusetts'teki alıcılara sattığı belirlendi. 2025 yılında suçlamaları kabul eden Lodge 8 yıl hapis cezasına çarptırılırken, yasa dışı satışlarda kendisine yardım eden eşi ise 1 yıl 1 gün hapis cezası aldı.
2027-2028 Akademik Yılında Burs Fonu Kurulacak
2023 yılında aileler tarafından açılan davalarda, üniversitenin morgdaki usulsüzlükleri uzun süre görmezden geldiği öne sürülmüştü. Alt mahkemenin reddettiği davalar Massachusetts Yüksek Mahkemesi kararıyla yeniden başlatılmıştı. Tıp Fakültesi Dekanı George Daley ve Tıp Eğitimi Dekanı Bernard Chang yayımladıkları ortak mektupta, yaşanan eylemlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, 2027-2028 akademik yılından itibaren bağışçıların anısına tıp öğrencilerine yönelik yıllık bir burs fonu oluşturulacağını duyurdu.