Her 5 kişiden ikisi kalp ve damar hastalıklarından ölüyor

Türkiye'de geçen yıl ölen her 5 kişiden ikisinin, kalp ve damar hastalığına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini bildirildi.

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 57 milyon kişi öldüğünü, bunun yüzde 63'ünün bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığını belirtildi.

Dünyada her 3 kişiden 2'sinin bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulanan açıklamada şunlara yer verdi:

"Bu hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden biri kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölmüştür. Bu ölümlerin 7,3 milyonu kalp krizine bağlıdır. Beklenilenin aksine ölümlerin yüzde 80'i düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşmiştir. Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesiyle risk artmakta ve hastalıktan kadın ve erkekler eşit oranda etkilenmektedir. Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı kalp ve damar rahatsızlığını tetikleyen bazı etkenlerdir. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için sağlıklı beslenme, sebze ve meyve tüketimi, tuz, şeker ve yağ miktarının azaltılması ve düzenli spor yapılmalı."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI