Mevsim Değişimi ve Okulların Açılmasıyla Grip Vakaları Arttı: Acillerde Yüzde 15 Yoğunluk

NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, sıcaklıkların düşmesi ve okulların açılmasıyla grip vakalarında artış yaşandığını, acil servis yoğunluğunun yüzde 10-15 seviyelerine ulaştığını açıkladı.

Okullar Virüsün Yayılımını Hızlandırıyor

Sıcaklık düşüşleri ve yaz sezonunun bitmesiyle kapalı alan kullanımının arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Doğan; okul servisleri, sınıflar, yemekhaneler ve kantinlerin bulaş için elverişli ortamlar oluşturduğunu belirtti. Enfekte olan çocukların virüsü diğer öğrencilere kolayca yayabileceğini ifade eden Doğan, hastalığı önlemek için şu tedbirleri sıraladı:

  • Evde İstirahat: Öksüren ve hapşıran çocukların birkaç gün okula gitmeyerek evde dinlenmesi.
  • Bariyer Önlemler: Okula gitmek zorunda olan çocukların mutlaka maske kullanması veya öksürme/hapşırma esnasında kişisel koruyucu yöntemlere dikkat etmesi.
  • El Hijyeni: Virüsün temas yoluyla da bulaşabilmesi sebebiyle hapşırma ve öksürme sonrasında ellerin su ve sabunla yıkanması.

Grip Aşısı İçin Doğru Zaman: Zatürre Riskine Dikkat

Grip aşısı dönemi içerisinde olunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Doğan, özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve risk grubundaki çocukların aşı yaptırmasını tavsiye etti. Tedbir alınmadığı takdirde hastalığın ağır alt solunum yolu enfeksiyonlarına ve zatürreye dönüşebileceğini vurguladı. Evde yapılan müdahalelere rağmen ateşin düşmediği, öksürüğün arttığı ve balgamın eklendiği durumlarda zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Ev İçi Bulaşa Karşı 1 Metre Mesafe Kuralı

Çocukların okullardan aldıkları virüsü evdeki aile bireylerine, özellikle büyükanne ve büyükbabalara taşıyabileceğine dikkat çekildi. Kronik hastalığı (kalp yetmezliği, diyabet, hipertansiyon, kanser) olan yaşlılarda hastalığın solunum yetmezliğine kadar ilerleyebileceğini belirten Doğan, semptom gösteren kişilerin ev içinde en az 1 metrelik mesafeyi korumalarını ve imkan varsa farklı odalarda vakit geçirmelerini önerdi.

Manşetler