Mide balonu obezler için

Mideye uygulanan endoskopik zayıflama balonu uygulamasına talep çok ancak tedavi sadece şişmanlığın geçici tedavisinde uygun.

Mide balonu olarak da adlandırılan ‘endoskopik zayıflama balonu’ uygulaması diyet ve egzersizle zayıflamayanların umut ışığı. Hızlı kilo vermek isteyenlerin ‘balon’ ilgisinin yanlışlığına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Melih Özel, mide balonu uygulamasını tek başına bir zayıflama yöntemi olarak önermediklerini söyledi. Özel şöyle açıkladı: Balon, diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri gibi genel uygulamalarla kilo vermeyi başaramayan kişilerde, hem daha az yemeyi sağlayabilmek hem de yeni diyet ve davranış usullerine uyum sağlayabilmek için zaman kazanabilmek amacıyla kullanılıyor. Vücut kitle indeksi 34 kg/m2 ve üzerinde olan obez kişiler için uygundur. Bu uygulama, şişmanlığın geçici tedavisinde kullanılır.

NASIL UYGULANIYOR?

Ağızdan bir kateter aracılığıyla mide içine gönderilen balon, endoskop gözetiminde mide içinde sıvıyla şişirilir. İşlem herhangi bir cerrahi müdahale olmadan tamamlanır.

TOKLUK HİSSETMEYEN HASTAYA AMELİYAT

Dicle ve Cambridge üniversitelerinin yaptığı ortak araştırmayla dünyada iki hastanın tokluk hissetmediği tespit edildi. Bu hastalardan biri 15 yaşından itibaren sürekli yiyerek 229 kiloya ulaşan Cuma Özalbayrak’tı (28). Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alparslan Tuzcu ve Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayhan Mesci, Cuma Özalbayrak’a onikiparmak bağırsağını devre dışı bırakma ve tüp mide ameliyatı gerçekleştirdi. Operasyon dünyada bu tanıyla yapılan ilk ameliyat oldu. 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI