`Müzik beyne zarar veriyor`

Müziğin insan beynine ciddi zararlar verebileceği belirtiliyor. Özellikle yüksek sesle müzik dinlemenin beyne zarar verdiğine dikkat çekiliyor. ABD`nin Chicago eyaletinin Kuzey Batı Üniversitesi Nöroloji Uzmanlarından Dr. Nina Krau

Müziğin insan beynine ciddi zararlar verebileceği belirtiliyor. Özellikle yüksek sesle müzik dinlemenin beyne zarar verdiğine dikkat çekiliyor.


ABD`nin Chicago eyaletinin Kuzey Batı Üniversitesi Nöroloji Uzmanlarından Dr. Nina Kraus, müziğin beyne zarar verdiğini söyledi. Müziğin beyinde oldukça fazla yer kapladığını vurgulayan Dr. Kraus, müziğin beyin üzerindeki etkilerinin artık görülebildiğini açıkladı.


Bu durumda uzmanlar beynin müziğe verdiği bütün cevapları da okuyabiliyor. Uzmanlar, beyinden aldıkları verileri hoparlör aracılığı ile tekrar dinleyebildiklerini ifade ediyor.


Nöroloji Bilim Enstitüsü doktorlarından Aniruddh Patel de son 10 yılda yapılan araştırmalar sonucunda müziğin beyne zarar verdiğini belirtti. Birçok insanın müziğin beynin neresinde olduğunu merak ettiğini de hatırlatan Dr. Patel, `Müzik beynin sadece bir noktasını değil, beynin büyük bir kısmını işgal ediyor. Bu nedenle beyin zarar görebiliyor.` şeklinde konuştu. Uzmanlar yine müziğin öğrencilerin okuma yeteneğini de çok olumsuz etkilediğini söylüyor.


Öte yandan Boston`daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi ve Harvard Tıp Fakültesi`nde görevli Nöroloji Profesörü Gottfried Schlaug, konuşma yeteneğini kaybeden hastaların tekrar düzelebileceğini belirtti. Prof. Schlaug, şayet bir kişinin `konuşma merkezi` felç sonucu hasar gördüyse, bunun yerine `şarkı söyleme merkezi`ni kullanmayı öğrenebileceğinin altını çizdi.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI