Riskli gebelikler kartla takip edilecek

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök: "Anne ve bebek ölümlerinin önemi doğrultusunda, 'Annelerimiz koruma altında' sloganıyla yeni bir projeye adım atıyoruz"

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Türkiye'de ilk defa Gaziantep'te hayata geçirilen projeyle, riskli gebeliklerin "gebe kartı" ile takip edileceğini söyledi.

Karakök, yaptığı açıklamada, sağlıkta en belirgin kalkınma göstergesinin anne ve bebek ölüm oranları olduğunu belirtti.

Bu durumun üreme sağlığı hizmetlerinin kaliteli sunulmasıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Karakök, "Gebelik, doğum eylemi ve lohusalık esnasındaki komplikasyonlar, gelişmekte olan ülkelerde üreme yaşındaki kadınlar arasında en önemli ölüm nedenlerinden biridir" dedi.

Hamilelik döneminin başından itibaren riskli gebelik sınıfına giren kadınlarda, gebelik dönemi risklerinin önceden belirlenip çeşitli tedbirlerle olumsuzlukların en aza indirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Karakök, şunları kaydetti:

"Anne ve bebek ölümlerinin önemi doğrultusunda 'Annelerimiz koruma altında' sloganıyla yeni bir projeye adım atıyoruz. Proje kapsamında riskli gebe tanısı olan anne adaylarına verilecek bir kart ve takip sistemi ile onların doğum öncesi ve lohusalık dönemlerini en sağlıklı şekilde geçirmeleri hedeflenmektedir. Bu kart ile temel hedef riskli gebelerimizin takibinin kolaylaştırılması ve takibi yapan sağlık personeli arasında koordinasyonun sağlanabilmesidir."

Karakök, anne adaylarından kendilerine verilen kartları yanlarında taşıması ve gebelik dışındaki sağlık sorunları için de sağlık tesislerine başvurduklarında kartlarını ilgili hekime göstermelerini istedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI