Robotik Cerrahiyle Karaciğerdeki Kitle Alındı

Alanya’da tansiyon şikayetiyle hastaneye başvuran 27 yaşındaki Özlem Korkusuz’un karaciğerindeki kitle, Antalya’da robotik cerrahi yöntemiyle başarıyla çıkarıldı.

Alanya ilçesinde bir giyim markasının şubesinde çalışan 27 yaşındaki Özlem Korkusuz, tansiyonu düşmeyince hastaneye başvurdu. İlk incelemelerde böbrek rahatsızlığından şüphelenilen Korkusuz’un yapılan testlerinde karaciğerinde kitle tespit edildi. Doktorların önerisiyle Antalya’ya yönlendirilen Korkusuz’a, konforlu ve hızlı iyileşme sağladığı için robotik cerrahi uygulandı.

Yaşam Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi, robot kolları aracılığıyla küçük kesilerden girerek karaciğerdeki kitlenin tamamını başarıyla temizledi. Korkusuz, kilosu nedeniyle robotla yapılacak ameliyatın kendisi için daha konforlu olacağının söylenmesi üzerine bu yöntemi tercih ettiğini belirtti.

Operasyon sürecinin kısa sürdüğünü ifade eden Korkusuz, süreç boyunca ekibin her aşamayı ayrıntılı anlattığını ve düzenli bilgilendirildiğini söyledi. Ameliyat sonrası tansiyon ilaçlarını bıraktığını ve nefes darlığının geçtiğini belirten Korkusuz, kısa sürede günlük yaşamına döndüğünü dile getirdi.

Robotla karaciğer ameliyatı belirli merkezlerde yapılabiliyor
Prof. Dr. Bülent Aydınlı, müdahale edilmediğinde karaciğerdeki kitlenin büyüyüp yayılabileceğini ve tümöre dönüşebileceğini söyledi. Hastaya kapalı ya da robotik cerrahi önerdiklerini kaydeden Aydınlı, hastanın kilosu nedeniyle robotik yöntemin daha uygun olduğunu belirtti. Karaciğerin sol tarafının robotik cerrahiyle çıkarıldığını anlatan Aydınlı, yöntemin üç boyutlu görüş ve yüksek manevra kabiliyeti sağladığını, operasyonun yaklaşık 1,5 saatte tamamlandığını ve iyileşmenin hızlı olduğunu ifade etti. Robotik cerrahinin karaciğer ameliyatlarında sınırlı merkezlerde uygulanabildiğini de sözlerine ekledi.

Manşetler