Sağlık Kuruluşları Atık İstatistikleri, 2016

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2016 yılı Sağlık Kuruluşları Atık İstatistikleri yayımlandı.

Sağlık Kuruluşları Atık İstatistikleri, 2016


Sağlık kuruluşlarında 81 bin ton tıbbi atık toplandı

Araştırma kapsamında, 2016 yıl sonu itibari ile faaliyette olan 1 527 sağlık kuruluşuna anket uygulanmış olup bu sağlık kuruluşlarının tamamında tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı toplandığı tespit edildi.

Tıbbi atığın %67,2’si düzenli depolama tesislerinde bertaraf edildi

Toplanan tıbbi atığın, %67,2’si düzenli depolama tesislerinde, %17,3’ü belediye çöplüklerinde, %15,5’i ise yakma tesislerinde bertaraf edildi. Düzenli depolama tesislerinde ve belediye çöplüklerinde bertaraf edilen tıbbi atığın tamamına yakınının sterilize edildiği belirlendi.

Tıbbi atığın %40,1’i üç büyükşehirde toplandı

Tıbbi atığın %24,1’inin İstanbul, %9,3’ünün Ankara, %6,7’sinin ise İzmir’deki sağlık kuruluşlarında toplandığı tespit edildi.



Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Aralık 2018’dir.
                                                                                                                                                              


AÇIKLAMALAR

Sağlık Kuruluşları Atık İstatistikleri araştırması, 2016 yılında yürürlükte olan 22.07.2005 tarihli ve 25883 sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan büyük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarında (üniversite hastaneleri ve klinikleri, genel maksatlı hastaneler ve klinikleri ile doğum hastaneleri ve kliniklerinin tamamında) uygulanmıştır. Araştırmanın amacı sağlık kuruluşlarında oluşan enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici vb. tıbbi atık miktarının tespit edilmesidir.

 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI