Sahte ilaca mobil takip uygulaması başladı!

Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi’nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alındı.

Sağlık Bakanlığı hastaların akıllı telefonlar yoluyla kullandıkları ilacın izini sürebilecekleri sistemi hayata geçiriyor. Sistemle ilacın sahte olup olmadığı ve son kullanma tarihi de öğrenilebilecek.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre artık hastalar yeni yılla birlikte akıllı cep telefonları üzerinden ilaç takibi yapabilecek. Hastaların, akıllı cep telefonlarından indirecekleri uygulamayla kullandıkları ilacın izini sürebilmelerine imkan tanıyan sistem için bakanlığın İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) yazılım değişikliği yapıldı.

Uygulamayla ilaç kutuları üzerindeki karekodlar okutularak ürünle ilgili her türlü bilgiye sahip olunabilecek.

Otomatik uyarı

Karekodu okutulan ilacın İTS’ye kayıtlı olması halinde üretim yeri, tarihi, ruhsat sahibi, son kullanma tarihi, hakkında toplatma kararı alınıp alınmadığı görülebilecek. Aksi takdirde sistem otomatik uyarı verecek, ilgili merkez durumdan haberdar olacak ve bakanlık harekete geçebilecek.

Hasta bu sayede, kutusu üzerindeki barkodu okuttuğu halde bilgileri sistemde bulunmayan ilacın sahte olduğunu anlayacak.

Dünyada ilk

Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi, dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanıyor. Sistemle birer kimlik numarasına sahip ilaçlar, üretimden tüketim aşamasına kadar tüm süreçlerde takip edilebiliyor. İTS’nin uygulamaya girmesiyle ilaç kutuları üzerine barkod yerine karekodlar basılmaya başlanmıştı.



İlaç Takip Sistemi artık cepte!

Halk sağlığını korumak amacı ile Türkiye sınırları içerisine giren her ilacın takibinin yapıldığı İlaç Takip Sistemi’nin Mobil Uygulaması olan İTS Mobil yayına alındı. 

Bu uygulama sayesinde vatandaş artık aldığı ilacı istediği an sorgulayarak ilacın durumu hakkında bilgi edinebilecektir. 

Uygulama ile vatandaş sahte, piyasadan toplatılmış veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlardan haberdar olacaktır.

 



İTS Mobil sahte ilaçtan koruma sağlar

Hasta, temin ettiği ilacı İTS Mobil uygulamasını kullanarak sorgulayabilir, ilacın Sağlık Bakanlığı'nda kayıtlı olup olmadığı bilgisine istediği an ulaşabilir.

İTS Mobil toplatılan ilaçlar hakkında bilgi verir

Hasta, kullandığı ilaç hakkında herhangi bir sebepten ötürü (zararlı madde, yan etkisi tespiti vb.) toplatılma kararı olup olmadığı bilgisine İTS Mobil üzerinden ulaşabilmektedir.




İTS Mobil son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanımını engeller

İTS Mobil'den kullanılan ilacın son kullanma tarihi bilgisine kolayca ulaşılır. Bu sayede günü geçmiş ilaç kullanımından dolayı oluşabilecek muhtemel problemlerin önüne geçilmektedir.

İTS Mobil nasıl çalışır?

İTS Mobil uygulama ile herhangi bir ilacı sorgulamak için, ilacın üzerindeki datamatrix Kamera ile tarama özelliğinden kameraya okutularak veya Elle sorgulama özelliğinden barkod numarası ve seri numarası girilerek yapılabilir. İTS Mobil uygulamasının ilaç durumunu gösterebilmesi için cihazın internet bağlantısının olması gerekmektedir.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI