Şizofren hastaya sahip ailelere özel merkez yapılıyor

Bursa Sağlık Müdürlüğü, psikolojik rahatsızlığı bulunanlar ile şizofren hastaları ve yakınlarına hizmet verecek merkez kuruyor.

Bursa Sağlık Müdürlüğü, psikolojik rahatsızlığı bulunanlar ile şizofreni hastaları ve yakınlarına hizmet verecek merkez kuruyor.

Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, bu tür hastaların en çok annelerin sağlığını bozduğunu belirterek, anneler başta olmak üzere ailelere sahip çıkacaklarını söyledi.

Evinde şizofreni hastası bir yakını bulunan ailelerin büyük sıkıntılar yaşadığına işaret eden Dr. Özcan Akan, hastayla birlikte ailenin de yıprandığına dikkat çekti. Bu tür hastalarla en çok annelerin ilgilendiğini, onların da bir süre sonra psikolojik sorunlar yaşadığını ifade eden Akan, bu insanlara sosyal destek sağlamak gerektiğini kaydetti.

Ailelere sahip çıkacaklarını dile getiren Dr. Akan, bu amaçla bir merkez kuracaklarını vurguladı. Akan, şu bilgileri verdi: "Evinde ruh hastası, şizofren olan aileler var. Anne bu çocuklara bakmaktan perişan olmuş. Öyle bir noktaya gelmiş ki tükenmiş, kimsesi yok. Biz şimdi 'Toplum Temelli Sağlık Hizmetleri' diye bir şube üzerinde çalışıyoruz. O anneye sahip çıkacağız. Bir merkez yapacağız. Bu tür çocuklara sahip aileleri alacağız, onlara sahip çıkacağız. Çocuğu tedavi etmeye çalışacağız. Ama aynı zamanda anneyi tedavi edeceğiz. Çünkü anneyi de kaybediyoruz, babayı kaybediyoruz, evde başka çocuk varsa onu kaybediyoruz. Evde şizofren birisi varsa o evde yaşayan çocuğu düşünün. Çocukların psikolojisi bozuluyor."

Yapılacak merkezle aileyi kazanacaklarını ifade eden Akan, "Bursa'da çok sayıda şizofren hasta olduğunu biliyoruz. Bunlara destek vereceğiz. Ailelere destek olacağız. Bu kanayan yaraya bakmamız lazım, bunu yapmamız lazım." diye konuştu.

ŞİZOFRENİ HASTASI

Şizofreni 15-25 yaşları arasında ortaya çıkan ve kişinin gerçekle hayal dünyasını ayırt edememe, mantıksal düşünme yeteneği kaybı, normal duygusal tepkiler verememe ve toplumsal kurallara uyamama gibi belirtiler gösteren ruhsal bir hastalık. Aşırı şüpheci davranışlar gösteren şizofrenler, öldürüleceklerini düşünür, olmayan sesler işitir, halüsinasyonlar görür ve garip kokular aldıklarını söyler, zaman zaman saldırganlık gösterirler.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI