Tüp bebekler tarih olmayacak

İsveçli doktor Pascal Mock, yeni yapay döllenme yolu yardımıyla laboratuvarda döllenen 'tüp bebeklerin' tarihe karışabileceğini belirtti. Uzmanlara göre ise, 'tüp bebek' tarih olmayacak!

Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek yönteminin tarih olamayacağını ve bu yöntemin sadece belli bir hasta grubu için söz konusu olduğunu özellikle belirtiyor. Geliştirilen bu yeni metotta; silikon bir kapsülün içerisine konulan sperm ve yumurta hücreleri döllenmenin gerçekleşmesi için ana rahmine yerleştirildi.

En sağlıklıları tercih edildi

Yalnızca 1 cm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde olan bu silikon tüpün üzerindeki 360 delik yardımıyla rahimdeki sıvılarla etkileşim içerisine girdi. Doktorlar bu kapsülü yalnızca 24 saat rahimde tuttuktan sonra dışarı çıkardı ve kapsülün içerisinde döllenmiş olan embriyolardan en sağlıklılarını tercih ederek yeniden ana rahmine yerleştirdi.

BAŞARILI SONUÇLANDI

Silikon tüp yardımıyla gerçekleştirilen yapay döllenmelerin hem eşlere daha doğal bir döllenme duygusu yaşatarak maneviyat verdiği, hem de ana rahminde döllenmiş olan embriyoların daha sağlıklı olmasını sağladığı belirtildi. Uzmanlar ise bu sistemin tüp bebek tedavisinden daha başarılı sonuçlar verdiğinin kanıtlanabilmesi için çok daha fazla deney yapılması gerektiğini belirtiyor.

Alternatif bile olamaz!

Taşdemir, "Açıklanamayan interfilite ve sperm sayısının yeterli olduğu vakalarda 'Klasik tüp bebeğin bir versiyonu olarak' kullanılabilir. Bu yöntemi, sperm sayısının yetersiz olduğu, TESE yöntemiyle aldığımız spermler için kullanamayız. 'Tüp bebeğin sonu geliyor, tüp bebek tarih olacak' gibi cümleler son derece yanlış. Tüp bebeğe alternatif bile olamaz" dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI