Türkiye'de 230 kalpten 100'ünü Ege Üniversitesi nakletti

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 100'üncü kalp naklini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Türkiye'de bugüne kadar toplam 230 kalp nakli yapıldığını, bunlardan 100'ünün kendi hastanelerinde gerçekleştirildiğini, başarı oranınınsa Avrupa'yl

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 100'üncü kalp naklini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Türkiye'de bugüne kadar toplam 230 kalp nakli yapıldığını, bunlardan 100'ünün kendi hastanelerinde gerçekleştirildiğini, başarı oranınınsa Avrupa'yla paralel olduğunu, yani yüzde 80-85'lere varan yaşatma oranını yakaladıklarını açıkladı.

Özbaran, "Basının organ bağışını artırıcı, çok düzeyli bir desteğini görüyoruz. Onun dışında herhangi bir devlet kurumundan teşekkür almadık. Olsa da olur olmasa da olur. Ama olsa çok iyi olur. Çünkü çok büyük bir organizasyon bu" diye konuştu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, kalp nakline 1998 yılında başladı. Ancak 100 kalp naklinin 50'si son dört yıl içinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığındaki, Doç. Dr. Tahir Yağdı, Opr. Dr. Fatih Ayık, Opr. Dr. Çağatay Engin, Prof. Dr. Fatma Aşkar, Opr. Dr. Soysal Turhan, Opr. Dr. Kutsal Turhan, Dr. Dilşat Amanvermez Şenaslan, Dr. Serkan Ertugay, Dr. Alkan Arpaçay ve hemşire Sultan Karakulaç'tan oluşan organ nakli ekibi, son olarak 45 yaşındaki Recep Keçiköy'e yapılan operasyonla kalp nakli sayısında 100'e ulaştı.

Ameliyatta üç gün üç gece
Ekibin hafta sonu, bayram, tatil, yılbaşı demeden ne zaman organ bağışı yapılırsa harekete geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Özbaran "Her nakilde ekip üç gün hastanede kalıyor. Yani dokuz yılın bir yılını hastalarımız için hastanede geçirmişiz. Ödülümüz hastalarımızın iyi olması" dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI