Uyku apnesinden robotla kurtulun

raştırmalara rağmen nedeni henüz saptanamayan uyku apnesi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabiliyor. Yeni bir tedaviyle robota ağız içinden girip bu hastalığa...

Araştırmalara rağmen nedeni henüz saptanamayan uyku apnesi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabiliyor. Yeni bir tedaviyle robota ağız içinden girip bu hastalığa neden olan parça çıkartılıyor.

Uyku apnesi, hâlâ pek çok bilinmezi içeren bir hastalık. Aslında tıp dünyası bu hastalığı yeni yeni keşfediyor. Uyku hastalıkları tek başına bir bilim dalı değil. Göğüs hastalıkları, nöroloji, psikiyatri ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarından oluşan bir ekibin değerlendirdiği hastalıklar grubu. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan; uyku apnesinin artık robotla ameliyat edilebildiğini söyleyerek, “Robotla ağız içinden girip dil kökünde uyku apnesine sebep olan parçayı çıkarıyoruz” dedi. Prof. Dr. Kayhan; tıkayıcı uyku apnesinde önemli olan şeyin tıkanmanın oluştuğu seviyeyi belirlemek olduğunu vurguladı. Kayhan “Tıkanma  burunda da, yumuşak damak, bademcikler, dil kökü  veya gırtlağın hizasında  da olabilir. Uyku esnasında bunların birinde veya birkaçında da tıkanma olabilir. Bunu tespit edip, düzeltici cerrahi yapılması gerekiyor. Eskiden bu seviyeler bilinmediği için  hastalara genellikle yumuşak damak veya burun düzeyinde işlemler yapılırdı. Eğer hastanın dil kökü ya da daha alt seviyelerde tıkanması varsa ameliyattan bir fayda göremiyordu” diye konuştu. 

ENDOSKOPİYLE TESPİT EDİLİYOR 

Kayhan, tıkanmanın nerede olduğunu tespit etmek için uyku endoskopisinin kullanıldığını ifade etti. Önce uyku testiyle hastada tıkanma olup olmadığını tespit ettiklerini ardından tıkanmanın nerede olduğunu uyku endoskopisiyle ortaya çıkardıklarını söyleyen Kayhan, “Hastamıza ameliyathane şartlarında narkozun başlangıç kısmını verip uyutuyoruz. Bir nevi uykuyu taklit ettiriyoruz. Hasta horlarken optikle tıkanan bölgeleri kaydediyoruz. Sonrasında da cerrahi planlıyoruz” diye konuştu. 

KANSER TEDAVİLERİNDE KULLANILIYOR

Prof. Dr. Kayhan, robotik cerrahiyi daha çok ağız, baş boyun kanseri ameliyatlarında kullanıldığını belirterek “Tıkayıcı uyku apnesinde kullanımı çok yeni. Çok iyi sonuçlar alıyoruz. Normal açık cerrahi veya diğer ameliyat yöntemlerinde yapamadığımız dil köküne ve gırtlağa yaklaşımı robot ile çok kolay yapabiliyoruz. Epigrot adını verdiğimiz kapakçığın üst kısmının çıkarılması robot ile ağız içinden çok kolay gerçekleşiyor. İşlemden sonra hasta rahatlıyor” dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI