• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Yabancı Hastaların Sağlık Hizmet Alacakları Kurumlar ve Yöntemleri

Yaşar Kaya

 

Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemizden Sağlık Hizmeti Almak İsteyen Yabancı Hastaların Hizmet Alacakları Kurumlar ve Yöntemleri

Yazımızda aşağıdaki konuları ele alıp sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

1. Tıp Merkezleri, Poliklinikler, Mesleğini Serbest Olarak İcra Eden (Muayenehanesi olan) Hekimler ve hatta Sağlık Turizmi Yetkisi Olmayan Özel Hastanelerde Çalışan Hekimler Yabancı Hasta getirebilmek için ülkemize giriş izni alabilecek mi?

2. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Olan Özel Hastanelerle Anlaşma veya iş birliği yaparak hastalarına ülkemize giriş izni alabilecekler mi?

3. Sağlık Turizminin canlanması amacı ve hali hazırda hasta portföyü bulunan Özel Tıp Merkezlerinde çalışan hekimler, Özel Polikliniklerde Çalışan Hekimler ve Mesleğini Serbest Olarak İcra Eden (Muayenehanesi olan) Hekimler bu durumu nasıl aşacaklar?

4. Ülkemize turist olarak gelen veya gelecek olan turistler için Sağlık Kurumlarına gitmelerinde her hangi bir şart aranmakta mı? Veya Turist olarak ülkemize gelmek istiyorum demesi yabancı uyruklu kişiler için yeterli mi?

5. USHAŞ Hasta Takip Sisteminde kayıtlı olmayan sağlık kurumu yurt dışından hasta hiçbir sebeple kabul edemeyecek mi?

Sağlık Bakanlığı ve USHAŞ Yazılarında da belirtildiği üzere yurt dışından gelecek olan hastalar için aşağıdaki madde yer almaktadır;

Özetlemek gerekirse; Sadece Sisteme Kayıtlı Hastaneler yurt dışından hasta kabul edebilecek…

COVID-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Hastalarının Ülkemize Giriş İzin İşlemleri İle İlgili Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş (USHAŞ) Duyurusuna istinaden; Hastane olarak yetkisi olmayan hastane de çalışan, Mesleğini Serbest Olarak İcra Eden (Muayenehanesi olan ), Tıp Merkezleri ve Poliklinikler de hizmet veren hekimler yurt dışından hastalarını resmi kanalla getiremeyeceklerdir.

Bu Pandemi sürecinde ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde, söz konusu hastaların https://covid19st.ushas.com.tr adresinde yer alan hasta takip sistemine kaydedilmesi işlemi yetkisi olan Özel Sağlık Kurumları aracılığı ile izin alabilecek ve sadece bu kurumlarda işlem tahsis edebileceklerdir.

Ülkemizde sağlık turizminin canlanması pandemi öncesinde bağlantısı ve hasta portföyü bulunan tüm yetkili kurumlar için ikinci bir (b) planı oluşturulması ve bu sayede pandemi sürecinde Ülkemizin Öncelikle Sn. Cumhur Başkanımız ve Sağlık Bakanımızın Ambulans Uçakla yapılan hastalarımıza gösterdiği ilgi ve alaka tüm dünyada örnek davranış olarak gösterilmişken ve insana verilen değer kıtaları dahi aşmışken bizim sağlık kurumlarımıza yabancı hasta getiremezsiniz dememiz ekonomimizi negatif yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz.

Bu bağlamda Bilim Kurulu Önerileri ve Sağlık Bakanlığı Genelgeleri ve USHAŞ duyurularında ki  şartları taşıyan Özel Sağlık Kurumları veya Kamu kurumları ile iş birliği yapabilecekleri bir ortak payda altında toplanması ülkemize yabancı hasta girişinin önünün açılması için tüm imkanlar la tüm dünyaya bu alanda en iyisi olduğumuz insan sağlığına verilen değerin her şeyin üstünde olduğu tekrar ve tekrar farklı açılardan ve farklı branşlarda gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Covit-19 sürecinde İnsan Sağlığının önemini ve değerini tüm dünyaya takdire layık bir şekilde göstermiştir.  Bundan sonrasında tekrar etmemiz gerekirse Sağlıkta kendisini ispat etmiş olan tüm kurumlarımıza alternatif yollar sunularak uluslararası sağlık turizmi yapabilmeleri adına formüller üretmek için yeni kararlar beklemekteyiz. Bir çok Tıp Merkezi bir çok Özel Muayenehanesi olan hekim ve diğer kurumlarda çalışan hekimler önce pandemi sürecinde gerekli tedbirler sağlanmak koşulu ile yurt dışından hasta turizmini canlandırmak adına her türlü iş birliği için hazır durumda olduğunu düşünmekteyiz.

Saygılarımla.

 COVİD-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler - 14.05.2020

 COVİD-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler - (İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü)

 COVİD-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler - 27.05.2020

 COVİD-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler - (İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü)

 COVİD-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler - 07.06.2020

 USHAŞ Covid-19 yazı

 

Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı
[email protected]

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Bu yazı toplam 126252 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim