29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa16°C
  • Antalya27°C
  • İzmir25°C

EKMEĞİN TUZU AZALACAK ANCAK KEPEĞİ ARTACAK

Tüketime sunulan ekmek ve çeşitlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere söz konusu ürünlerin özelliklerinin belirlendiği tebliğ taslağı görüşe sunuldu.

Ekmeğin tuzu azalacak ancak kepeği artacak

25 Ekim 2011 Salı 10:21

Tebliğ taslağında dikkat çeken maddeler ise şöyle:
* Böbrek yetmezliğinden hipertansiyona kadar birçok hastalığa neden olan fazla tuz kullanımının azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca geçen yıl başlatılan çalışma kapsamında tuz oranının yüzde 1,75’ten yüzde 1,5’e düşürülmesi öngörülüyor.
* Normal ekmek kepek oranı daha yüksek unlardan yapılacak. Mevcut durumda ekmek yapımında kepek oranı daha az olan ‘tip 550’ un kullanılıyordu. Yeni taslakta bu oranın kepek oranı daha yüksek olan tip 650, tip 850 undan yapılması öngörülüyor
* Tebliğ taslağına göre, ekmek iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı homojen, basık ve yanık olacak.
* Ekmek en az 300 gramdan başlayarak 50’şer gram artırılarak satılacak.
* Ekmeğe, undan gelenler de dahil olmak üzere hiçbir katkı maddesi katılmazsa etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte “katkısız” ifadesi kullanılabilecek.
* Coğrafi işaretleme ile ilgili kurallara aykırı olmamak kaydıylayöresel/ülkesel adları ile bilinen ekmekler bu isimlerle üretilebilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA