30 Nisan 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir13°C

KİŞİYE ÖZEL REÇETELER NASIL YAZILACAK?

Bazı ilaçlar, testleriyle birlikte satılmaya başladı bile! Doktorlar ilaçları test yapmadan reçeteye yazamıyor. Türkiye'de de bu ilaçlar satılıyor... Yeni ilaç sisteminin uygulamaları farklı oluyor

Kişiye özel reçeteler nasıl yazılacak?

14 Aralık 2011 Çarşamba 10:25

Hastalar ve hastalıklar için yepyeni umutlar var. Roche'un geçtiğimiz hafta Basel'de düzenlediği konferansta, ilaç konusundaki son yenilikler açıklandı. Dünyanın 10 ülkesinde yeni ilaçlar için üniversiteler çok ciddi çalışmalar yapıyor. Kişiye özel ilaç tedavisi için iki büyük çalışmanın, beş yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Şu anda bu tedavinin insanlar üzerindeki uygulamaları sürüyor.

NÖROLOJİDE YENİLİK
Basel'deki toplantıda konuşan nörolog Dr. Luca Santarelli; otizm, şizofreni ve Alzheimer konusunda çalışmaların devam ettiğini ve son derece iyi sonuçlar aldıklarını duyurdu. Kişiye özel tedaviler, nörolojik bilimlerde henüz başlangıç aşamasında. Dr. Santarelli, nörolojik hastalıklarda, onkolojinin 10 yıl gerisinde olduklarını söyledi. Ancak beş yıl sonra bu ilaçların piyasaya çıkacağını ve hastalara kullanmadan önce yararının tam olarak ölçülebileceğinin müjdesini verdi. İkinci büyük umut ise astım konusunda. Son derece dirençli ve hiçbir tedaviye yanıt vermeyen astım hastaları için kişiye özel tedavi geliştiriliyor.

BAŞTAN BELLİ OLACAK
Araştırmacı Dr. Sean Bohen, bu konuda son aşamaya geldiklerini anlattı. Yeni sistem sayesinde; astım hastalarına tüm ilaçların denenmesi gerekmeyecek. Hangi ilacın en iyi etkiyi göstereceği baştan test edilebilecek. Ancak bu ilaç henüz klinik aşamada...

CİLT KANSERİ İLACI TESTİYLE SATILACAK
Metastatik melanom gibi tehlikeli cilt kanserlerinin tedavisinde kullanılan yeni ilaç, testiyle birlikte veriliyor ve kanserli dokudan alınan örneğe yapılan biyopsiyle DNA değişimlerine bakılıyor. İlaç o kişide işe yarayacaksa yazılıyor.
ABD'deki ilaç onay dairesi olan FDA; Ağustos 2011'de tanısal testi ve ilacı aynı anda onayladı. Bu test ve ilaç henüz Türkiye'de yok.

EN BÜYÜK İLERLEME MEME KANSERİNDE
Boston'da bulunan North West Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre; meme kanseri tedavisi gören kadınların yüzde 36'sı yan etkileri nedeniyle ilaç kullanmak istemiyor ve tedaviyi bırakıyor. Meme kanseri hastası olan 686 kadın üzerinde yapılan araştırma; hastaların, kendilerine direkt etki edeceğine inandıkları ve yan etkileri olmayan ilaçlar istediğini ortaya çıkardı.

DEVLET TARAFINDAN ÖDENİYOR
Bu tür araştırmaların ışığında kişiye özel tedavide en büyük adım meme kanseri konusunda atıldı. Meme kanseri için kullanılan hedefe yönelik tedavi, ilk onaylandığından beri (Amerika'da 13 yıl, Avrupa'da 11 yıl önce) 1 milyon hastaya uygulandı. Uygulama sonrası, sağ kalım verileri ve yaşam kalitesinin arttığı belirlendi.
Kişiye özel meme kanseri ilacının işe yarayıp yaramadığını ölçmek için 'Her2' testi yapılıyor. Her2 testi kanser dokusundan alınan biyopsi örneği ile yapılabiliyor.
Testler, Türkiye'de de geri ödeme kapmasında. Test sonucu Her2 geninin bulunduğu saptanan hastalara; özel tedavi uygulanıyor. Bu kişiye özel tedavi, ülkemizde devlet tarafından ödeniyor.

MİDE KANSERİNE DE MEME TESTİ YAKIN
Mide kanseri, dünyada en yaygın dördüncü kanser türü... Teşhisi için yemek borusu yoluyla mideye ince bir tüp indirilerek endoskopi yapılıyor.

UYGULAMA BAŞLAMADI
Yapılan incelemelerde, her altı mide kanseri hastasının yaklaşık birinde tümör hücrelerinde proteinin aşırı miktarda olduğu gözlendi.
Bu gözlem sonucu; hedefe yönelik tedavi uygulanmasının bu hastalara yararlı olduğu ortaya çıktı. Meme kanserinde kullanılan Her2 testi, mide kanseri hastalarına da kullanılıyor ama uygulamaya henüz başlanamadı.

 

 

YENİ SİSTEM OSTEOPOROZ TEDAVİSİ TÜRKİYE'DE VAR
Roche'un düzenlediği toplantıda konuşan Teşhis Bölümü Başkanı Daniel O'Day; günümüzde testleriyle birlikte kullanılan osteoporoz ilaçlarıyla ilgili şunları anlattı...
Osteoporoz yani kemik erimesi, en yaygın hastalıklardan bir tanesi. Menopoz dönemindeki kadınlarda, her üç kemik kırığından birine osteoporoz neden oluyor. 74 yaş üzerindeki her üç kişiden biri etkileniyor. Buna karşılık osteoporoz hastalarının sadece üçte biri tedavi alıyor. Osteoporoz ilaçları, bazı hastalarda son derece başarılı sonuçlar verirken bazılarında istenen etkiyi göstermiyor ve boşu boşuna kullanılıyor.

SGK'LILAR YARARLANIYOR
Kişiye özel tedavi sisteminde yapılan testler ise kemiklerin aktivitesi hakkında bilgiler veriyor. Bu testler, sadece birkaç gün sonra tedavinin etki edip etmediğini açıkça gösteriyor. Böylece, boşu boşuna osteoporoz ilacı kullanılmamış oluyor. Türkiye'de de geri ödeme kapsamında kişiye özel tedavi yapan osteoporoz ilaçları var. Yani SGK'nız ile bu ilacın işe yarayıp yaramayacağını gösteren testleri yaptırabiliyorsunuz.

HEPATİT C TEDAVİSİNİN YOLU YENİDEN ÇİZİLDİ
Roche'un düzenlediği toplantıda konuşan Daniel O'Day; "Hepatit B ve C tedavisinin yolu baştan çiziliyor" diyerek; gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi:

DAHA DA KİŞİSEL
Hepatit C yalnızca tek bir virüsten kaynaklanmıyor; dört alt tipi bulunuyor. Bu farklı tipler, kişiye özel tedavi tarafından geliştirilen ve tedavinin ne kadar başarı sağlanacağının tahmin edilmesini sağlayan testlerle saptanabiliyor.
Roche; Hepatit C virüsüyle savaşılmasına yardımcı olması amaçlanan yeni etken maddeler üzerinde çalışıyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra, hastanın genetik yapısına göre farklı tedavi seçenekleri test edilerek, daha kişisel bir tedavi uygulanabilecek.
Şu anda Türkiye'de de; SGK tarafından geri ödemesi bulunan Hepatit C ilaçlarına önce test yapılıyor. Kan testi yoluyla virüslere ait özelliklere bakılıp ilaçları öyle yazılıyor.

AKCİĞERDEKİ TÜMÖRÜ ÖLDÜRÜYOR
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri; tümör kaynaklı en yaygın ölüm nedeni! Geleneksel yöntemlerle tedavi edilen hastalar; artık bir testle saptanabiliyor. Kişiye özel tedavi, hücre içine giden sinyal iletim yolunu keserek, tümör büyümesini durdurabiliyor; tümörü öldürüyor!
Haziran 2011'de yayınlanan bir çalışmada; ilerlemiş küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalara, birinci basamak tedavi olarak kişiye özel ilaç tedavisi uygulandı. Hastaların, standart kemoterapiye kıyasla neredeyse iki kat daha uzun yaşayabildiği kanıtlandı.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA