29 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya27°C
  • İzmir25°C

SERİNLERKEN ENFEKSİYONLARA DİKKAT

Hava sıcaklığının insan vücudunun dayanıklılık sınırlarını giderek zorladığı yaz günlerinde insanların serinlemek için tercih ettikleri havuzlar tedavisi zor enfeksiyonlara neden olabiliyor.

Serinlerken enfeksiyonlara dikkat

20 Haziran 2010 Pazar 23:58

Hava sıcaklığının insan vücudunun dayanıklılık sınırlarını giderek zorladığı yaz günlerinde insanların serinlemek için tercih ettikleri havuzlar tedavisi zor enfeksiyonlara neden olabiliyor.


Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde başta çocuklar olmak üzere serinlemek için havuzu tercih eden herkesi tehdit eden mikroplar, gerekli önlemler alınmadığı sürece büyük risk oluşturuyor. Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, yaz aylarında havuzlara giden insan sayısının artması nedeniyle bazı enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığını belirterek, `Kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlar `Rekreasyonel Su Hastalıkları` (RSH) adı verilen geniş bir yelpazedeki hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar arasında gözde konjonktivit, dış kulak yolu ve burun iltihabı, hepatit A, dizanteri, mantar, uçuk virüsü enfeksiyonlarını sayabiliriz.` dedi.


Suyla bulaşan enfeksiyon hastalıkları etkenlerinin çoğunun toplumda ve çevrede yaygın olarak bulunduğunu aktaran Dr. Dalkıran, dezenfeksiyon havuzlarda RSH için önemli düzeyde koruma ve kontrol sağlamakla birlikte, dezenfeksiyonun sürekliliğinin sağlanamaması ve havuz bakımının iyi yapılamamasının hastalıkların bulaşma riskini artırdığını vurguladı.


Yüzme havuzlarından hastalık bulaşmasında havuzları kullanan kişilerin yüzme alışkanlık ve davranışlarının da etkili bir faktör olduğunu dile getiren Dalkıran, `Özelikle ishal, idrar yolu enfeksiyonu, genital akıntısı olan kişilerin havuzları kullanmaları havuz enfeksiyonlarının yayılmasında çok önemli bir etkendir.` diye konuştu.


KORUNMADA NELER YAPILMALI


- Havuz suyunun ağız ve buruna girmesinden kaçınılmalı


- Havuz suyunu yutmaktan kaçınılmalı


- Yüzmeden önce ve sonra mutlaka sabunla duş alınmalı


- Tuvaletten ve çocuk bezini değiştirdikten sonra ellerin yıkanmalı


- Göz enfeksiyonları için maske veya gözlük kullanılmalı


- Kulak enfeksiyonları için kulak tıkacı kullanılmalı


- Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa yüzme sonrasında su ve sabunla temizlenmeli


- Kadınlar genital mantar enfeksiyonlarından korunmak amacıyla ıslak mayoyla uzun süre beklememeli

 

Yorumlar
SON DAKİKA