1 milyar $'lık medikal koşu

Beyin pedi, anjiyo şortu, genetik testi, yüksek teknolojili ameliyat ipliği... Türk medikal firmaları inovatif ürünlerle 1 milyar dolar ihracata koşuyor.

Türk medikal firmaları dünya arenasında. İnovasyon atağına geçen medikal şirketleri geliştirdikleri ürünlerle dünya hastanelerini ele geçirdi. 2012 yılını 615 milyon dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanan sektörün hedefi iki yıl içinde 1 milyar dolar ihracata ulaşmak.

Fuara 104 firma katıldı

Yeni pazar arayışları kapsamında dünyanın en büyük tıp ve sağlık organizasyonu olan MEDICA Uluslararası Medikal Ürünler ve Teknolojileri Fuarı’na katılan medikal şirketleri, geliştirdikleri ürünlerle ilgi odağı oldu. Almanya ’nın moda ve fuar kenti Düsseldorf’ta 44’üncü kez düzenlenen fuara, 104 Türk firması katıldı. Firmaların 32’si İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) desteği ile milli katılım organizasyonuyla fuarda yer aldı. Türk firmalarının son yıllarda ihracatta önemli bir hız yakaladığını belirten İKMİB Başkanı Murat Akyüz, “Sağlık sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim içinde. Bu gelişime bağlı olarak medikal ürünler sektörü iki yıl içinde 1 milyar dolar ihracat hedefine odaklanmış durumda” açıklamasını yaptı.

Anjiyo şortu ile mahremiyete saygı
Firma anjiyolarda kullanılmak üzere, hastanın mahremiyetini sağlayan bir şort üretti. Anjiyo şortu, hastanın kasıktan yapılan müdahale sırasında rahatını ve gizliliğini sağlıyor.

Kansere yatkınlığı ortaya çıkaran test

Firma, Hepatit, AIDS, kanser gibi hastalıklarda genetik yatkınlığı tespit eden bir test geliştirdi. Test ile DNA’yı inceleyerek genetik yatkınlık tespit ediliyor. Firma patent başvurusunda da bulundu. Moleküler, genetik ve biyoloji uzmanlarından oluşan bir ekibin geliştirdiği testler Türkiye dışında Polonya, Hollanda , Çekoslovakya, İran , Pakistan , Mısır gibi 15 ülkeye de ihraç ediliyor.

Kavak ağacından beyin pedi üretti

Medikom, ameliyat sırasında kullanılan kanı ve vücut sıvılarını emen özel ped üretiyor. En önemli ürünü beyin pedi. Kavak ağacından üretilen emiciliği yüksek pedlerin ucuna bağlı ince çelik teller ameliyat sonrasında çekilen röntgende fark edilebildiği için içeride unutulma olasılığı yok. Bu da sektörde bir ilk.

Dünyanın ameliyat ipliği Doğsan’dan

Doğsan, 40 yıldır ameliyat ipliği üretiyor. Kamil Saruhan, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ürettiği iplikler arasında cerrahların kalp pilini bağlamak için kullandığı özel ipler de yer alıyor. İpler polimerden üretiliyor.

MİNE TUDUK
mine.tuduk@radikal.com.tr

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI