15 bin doktorun kaydı yok

TEB: 15 bin doktorun MEDULA’da kaydı yok

Sağlık Bakanlığı, eczanelerde ve hastanelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İlaç Takip Sistemini 16 Mayıs’a kadar erteleme kararı aldı. TEB Genel sekreteri Özgür Özel “MEDULA da ertelenmeli. Çünkü 15 bin doktorun sistemde kaydı yok” dedi.


Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede, ilaç güvenliliğini sağlamak görevinin Bakanlığa ait olduğu belirtilerek, bu nedenle ilaçların izlenebilmesi için ürünler üzerinden kupürlerin kaldırıldığı, yerine “karekod” adıyla yeni bir tanımlayıcı konulduğu kaydedildi. Genelgede şu ifadelere yer verildi:

İhtilafa neden oldu

“İlaç Takip Sistemi, karekodlu ürünlerin kontrol edileceği bir altyapı olarak hayata geçirildi. 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle ürünlere karekod koymak mecburi oldu, ancak ürünlerin çesitli sekillerde ambalajlanmış olması sebebiyle geri ödeme kurumları ve eczacılar arasında ihtilaflar yaşandı. Bu olumsuz durumun sonlandırılması için çalısmalar yapıldı.

Karekodlu üretim

Buna göre, üretici ve ithalatçılar tarafından ürünler sadece karekodlu olarak üretilecek, üretilen veya ithal edilen ürünler piyasaya verilmeden önce sisteme mutlaka bildirilecek. Bu genelgenin yayım tarihinden itibaren ürünlere kupür ve benzeri ödemeye esas olacak herhangi bir sey eklenmeyecek. Eczacılar, 16 Mayıs’a kadar sisteme satıslarını bildirmeksizin tüm ürünlerden karekod veya barkod ve kupürleri kesip reçetelere ekleyerek geri ödeme kurumlarından ödenmesini talep edeceklerdir. Sadece karekodlu üretilmis ürünlerin karekodlarının kesilmesi yeterli olacak, kupürlü üretilmis ürünlerin kupür ve barkodları, varsa karekodları birlikte kesilecek ve reçetelere eklenecektir. Karekodsuz üretilmis veya sisteme bildirilmemiş tüm ürünler 1 Haziran’a kadar kadar kupürleri kesilerek ödenmeye devam edecektir.

Firmalara sorumluluk yüklendi

İlaç Takip Sistemi eczacıların satıslarına 16 Mayıs’a kadar kapalı tutulacak ve bu tarih itibariyle sistem eczacıların satıs bildirimlerine açılacak. 1 Haziran’a kadar piyasadaki tüm ürünler karekodlu olarak islem görmeye baslayacak. Bu tarih tibariyle piyasada kalan tüm ürünler firmalar tarafından karekodlanacak, bu islemler firma sorumluluğunda olarak ecza depoları ve eczanelerde de yapılabilecektir.”

MEDULA da ertelenmeli

TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, yaşanacak sıkıntıları, sistem uygulamaya geçmeden önce öngördüklerini ve yetkilileri ısrarla uyardıklarını belirterek, Hürriyet’e şunları söyledi: “Ama maalesef yaşayarak tecrübe etme yolu seçildi. Bugün İTS ile ilgili ertelemeyi son derece olumlu buluyoruz. Ancak MEDULA provizyon programı hala devrede. Bugün üçüncü gün olmasına rağmen aksaklıklar devam ediyor. Bunun için İlaç Eczacılık Genel Müdürülüğü’nün İTS’yi ertelemesi gibi SGK da medulayı makul şekilde ertelemeli. Verilen hizmet sağlık hizmeti olduğu için sistem zaman içinde düzelir anlayışı hastalara sıkıntı yaşatıyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI