2011 yılının ilk ilaç krizinin nedeni geçen yıla damgasını vuran karekod sistemi

3 gündür pek çok hasta ücretini ödeyemediği için ilaçsız kaldı. Eczacılar Birliği'nden sonra bazı eczacılar da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 1 Ocak'tan itibaren geçici karekodlu ilaçları ödememeye başladığını ...

3 gündür pek çok hasta ücretini ödeyemediği için ilaçsız kaldı. Eczacılar Birliği'nden sonra bazı eczacılar da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 1 Ocak'tan itibaren geçici karekodlu ilaçları ödememeye başladığını öne sürdü. SGK ise değiştirildiği iddia edilen sistemle ilgili açıklama yapmadı.

Konu yine ilaç ve kafalar yine karışık.

2011 yılının ilk ilaç krizinin nedeni geçen yıla damgasını vuran karekod sistemi.

İlaçlara küpür yerine karekod getiren uygulama sahte ve kaçak ilacın önüne geçmek amacıyla 16 Mayıs'ta yürürlüğe girdi.

SGK, eczanelere 1 Haziran'a kadar süre tanıdı, "Elinizdeki karekodsuz ilaçları bu süre içinde eritin, 1 Haziran'dan sonra karekodsuz ilacı ödemeyeceğim" dedi.

Ama yaşanan tartışmaların ardından taraflar çözümü karekod yerine geçen ve ilaç kutularının üzerine yapıştırılan "G2D (Geçici Karekod Sistemi)" etiketlerinde buldu.

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, bu çözümün 2020 yılına kadar geçerli olacağını açıkladı.

Ama şimdi Eczacılar Birliği'nin iddiasına göre, SGK anlaşmayı bozdu ve "G2D" etiketli ilaçları 1 Ocak 2011'den itibaren ödememeye başladı. Yani iddiaya göre bu ilaçlar cepten ödenecek.

Bazı eczacılar, "Ecza odalarından bize böyle bir bilgi gelmedi" diyerek konuşmaktan kaçındı. Diğerleriyse "G2D" etiketli ilaçların 1 Ocak'tan beri ödenmediğini doğruladı.

İddaaların odağındaki SGK'dansa hala konuya ilişkin açıklama gelmedi.

Manşetler