2030'da sigaradan 2.5 milyon kişi ölecek

Dünya Sigarasız Günü nedeniyle konuşan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük,..

Dünya Sigarasız Günü nedeniyle konuşan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, dünyada sigara içen 1 milyar kişinin, 200 milyonunu kadınların oluşturduğunu bildirdi.

Küçük, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı yıkıcı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında, her yıl 31 Mayıs gününün "Dünya Sigarasız Günü" olarak kutlandığına işaret etti. Bu yılki Dünya Sigarasız Günü'nün ana temasının "sigara ve kadın" olarak belirlendiğini belirten Küçük, şöyle devam etti: "Bu temanın seçilmesinin özel bir anlamı var: Dünyada sigara içen 1 milyar kişinin yüzde 20'sini (200 milyonunu) kadınlar oluşturuyor. Sigara, kadın ölümlerinin yüzde 6'sından sorumlu... Akciğer kanseri ölümlerinin çok büyük bir kısmının sigaradan kaynaklı... Eğer acil önlem alınmazsa, 20 yaş ve üzeri kadınlarda 2004'te tüm dünyada 1.5 milyon olan ölüm sayısının, 2030'da 2.5 milyona çıkacağı tahmin ediliyor."

'KIZLARDA TÜKETİM ARTTI'
TAPDK Başkanı Küçük, Türkiye'de 13-18 yaş grubu gençlerin yüzde 8.4'ünün sigara kullandığına da vurgu yaptı. Gençlerde sigara kullanım oranının, erkeklerde yüzde 9.4, kızlarda ise yüzde 5.3 olarak belirlendiğini söyleyen Küçük, şöyle devam etti: "2003'te yapılan aynı çalışmanın sonuçları, gençlerde sigara kullanımının yüzde 6.9, bu oranın erkeklerde yüzde 9.4, kızlarda yüzde 3.5 olduğunu ortaya koymuştu. Bu çalışma, maalesef gençlerde, özellikle de kızlarda sigara kullanımının arttığını göstermektedir. Rakamlar, kızlarımızın ve kadınlarımızın sigara endüstrisinin en öndeki hedef grupları arasında bulunduğunun göstergesidir."
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI