21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Anadolu Sağlık Merkezinden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Türkiye'de 2050 yılında 3 milyon Alzheimer'lı hasta olmasının beklendiğini bildirdi.

Anadolu Sağlık Merkezinden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Türkiye'de 2050 yılında 3 milyon Alzheimer'lı hasta olmasının beklendiğini bildirdi.


Şahiner, yaptığı yazılı açıklamada, zaman zaman unutmalarla başlayan ve gittikçe daha ağır bir şekilde seyreden Alzheimer'in, yakın zamana kadar yaşlı hastalığı olarak kabul edilse de gençleri de etkileyebildiğinin bilindiğini kaydetti.

Alzheimer hastalığı 60'lı yaşlarda nüfusun yüzde 5'inde görülürken 80'li yaşlara gelindiğinde yüzde 50'lere ulaştığını ifade eden Şahiner, 80 yaşına ulaşan her 2 kişiden birinde hastalığın belirtilerinin görüleceğini dile getirdi.

Türkiye'de bugün için 500 bin civarında hasta olduğunu, bu hastalardan 100 bin kadarının ilaç tedavisi gördüğünü vurgulayan Şahiner, yaşlı nüfusun artmasıyla bu sayının 2050 yılında 3 milyon civarına ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Şahiner, ABD'de ise 2050 yılında 20 milyon Alzheimer hastası olacağının var sayıldığını ifade ederek, bugün için ABD'nin Alzheimer hastalarının bakım masrafları için 100 milyar dolar harcadığını aktardı.
Hastalığın önüne geçilemeyeceğini, ancak alınacak önlemler ve yaşam şeklinin değiştirilmesiyle başlama yaşının geciktirilebileceğini dile getiren Şahiner, şöyle devam etti:

''2001'de, beyinde birikerek Alzheimer'a neden olan proteinin yapılacak bir aşıyla ortadan kaldırılabileceği öngörülmüştü. İlk deneysel çalışmalar olumlu sonuç verince insan çalışmalarına başlandı. Ancak insan aşı çalışmalarında beyin iltihaplanması görülen bazı hastaların ölümü üzerine bu tedavi programı durduruldu. 2005'te çok daha büyük bir çalışma programı ile ABD'nin bu alanda çok yetkin araştırma grupları aşı programını tekrar başlattı. Bu grup aşıyı hedefe yönelmede çok daha etkin hale getirdi. 2008 Dünya Alzheimer Kongresinde aşının yan etki yapmadan beyinden hatalı proteini temizlediğine dair ilk sonuçları bilimsel dünyaya sunuldu. Ancak bu proteinin temizlenmesi ile hastalığın bulguları nasıl değişiyor konusu için bir süre daha beklemek gerekiyor ve yeni araştırmalara gereksinim var. Eğer her şey yolunda giderse 2015'ten önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacaktır.''

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI