50 yaşın üstündekilere ve hamilelere grip aşısı şart

Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, gribin üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığı ve çoğunlukla daha hafif bir tablo olan nezleyle karıştırıldığı için toplumda ...

Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, gribin üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığı ve çoğunlukla daha hafif bir tablo olan nezleyle karıştırıldığı için toplumda yeterince önemsenmediğini vurgulayarak, “Grip, ABD’de her yıl 200 bin kişinin hastaneye yatırılmasına, 36 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Benzer oranlar birçok ülke için geçerli olup bazen ciddi salgınlarla toplumu önemli ölçüde etkilemektedir” dedi.

Gribin yaşlı, çocuk ve direnci kıran ek hastalığı olanlarda daha ciddi tablolara yol açtığını belirten Yardımcı, “kalp dokuları iltihabı”nın dahi görülebildiğini söyledi. Yardımcı, hastalığın en çok küçük çocuk ve yaşlılarda ağır seyrettiğini vurguladı.

Aşıdaki virüs sayısı arttı
Son birkaç yıldaki aşılarla ilgili çalışmalarda aşının içindeki virüs sayısının artırıldığını, bu sayede yayılma olasılığı olan yeni grip virüsü tiplerine karşı da etkin hale getirildiğini anlatan Dr. Yardımcı, şu bilgileri verdi:
“Bu gelişmeler aşının gücünü ve yapılma yüzdesini artırmıştır. Daha önce ‘Gebelerde yapılabilir’ düşüncesi yerini ‘Gebelere de yapılmalıdır’a bırakmıştır. Yaşlılarda aşının mutlaka yapılma sınırı 65’ten 50’ye çekilmiştir. Aşı sağlıklı insanlarda grip oluşumunu yüzde 70-90 oranında önler. Aşı her yıl Dünya Sağlık Örgütü ve bulaşıcı hastalıklar komisyonunun önerilerine göre bölgesel olarak hazırlanır. Bu nedenle her yıl yeniden olmak gerekir. Eylül-Aralık ayları arasında tek doz aşı yeterlidir. Çocuklarda 9 yaşına kadar olan grupta 1 ay sonra ikinci doz aşı yapılması önerilmektedir. Aşının koruyuculuğu ortalama 10 gün sonra başlar ve 3 hafta sonra koruyucu etkisi en üst düzeye ulaşır.”


Kimler için zorunlu?
-6 ay-18 yaş arası çocuklar ve gençler
-Kronik akciğer hastalığı olanlar (Kronik bronşit, astım vb.)
-Bütün kalp damar hastaları (Yalnızca hipertansiyonu olanlarda zorunlu değildir.)
-Kronik böbrek, karaciğer hastalığı ve şeker gibi metabolik hastalığı olanlar
-Kortizon veya immunsupresif (bağışıklığı baskılayıcı ilaç) denilen ilaçları kullananlar
-AIDS, kanser gibi hastalığı olanlar
-Omurilik felçlileri, kas ve sinir sistemi hastaları
-Huzurevi ve bakımevinde kalanlar
-Sağlık personeli, itfaiye ve polis gibi yaygın kamu hizmeti yapanlar

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI